Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Bíró Zsófia: Megígértem, hogy írok a Könyvhétről...

Könyvekről, pontosabban az általuk okozott élményről írni maximális indiszkréció saját magunkkal szemben, olyasmi, mintha valaki a hitrendszerünkről kérne két flekket. -
Bíró Zsófia írásával kezdjük az ünnepi könyvheti összeállításunkat. Kövesd a DRÓTot a 89. Ünnepi Könyvhéten is. Jó lesz.

Kedves Olvasók,

        ,,láttam, hogy flörtöl a könyvtárban... a könyveimmel.”
        Earl of Gwynedd


attól tartok, csalódást kell okoznom. Megígértem, hogy írok a Könyvhétről vagy távlatosabban a könyvekről, de nem megy. Igaz, hogy majdnem egy hetem volt rá, de valahogy túlburjánoztak az előtanulmányok. A szándék, sőt a vezérfonal pedig megvolt: a könyvtárakról, közelebbről pedig a könyvtárosokról akartam írni, elvégre ők a letéteményesek, az őrzők, és mint ilyenek, Jedi-lovagok. Az anyaggyűjtést, ráhangolódást és az előtanulmányokat az ősfilosznál, a mindannyiunkban élő/szunnyadó Bátky Jánosnál kezdtem, hiszen a magyar (de lehet, hogy a világ-) irodalomban talán senki nem írt arról plasztikusabban a Pendragon legendá-nál, hogy egy könyvtár, a könyvtárban való létezés érzéki öröm..
Újraolvastam, tényleg az.
Aztán áttértem a gyakorlati Bátky Jánosra, Szerb Antal esszéire. Megkerülhetetlen volt a honi könyvtárosok életét földolgozó Danaida is, amely hozta magával a többi, hasonló tematikájú Szabó Magda-esszét, novellát és regényt. Drámát. És a verseket még át sem néztem. Ekkor már tudtam, hogy Anatole France Az angyalok lázadása című könyvének könyvtára és annak bolond könyvtárosa lesz a kulcs, aki eleinte csak nem hajlandó kikölcsönözni a könyveket mindenféle jöttmentnek, és hát mindenki jött-ment. Utóbb az ő könyvtárában kezdődik a Sátán és seregeinek felkészülése a Jóisten hatalmának megdöntésére, aminek során az angyalok éjjelenként széthányják és ellopdossák a könyveket. Sőt, rossz helyre rakják vissza. A legádázabb angyalok szamárfüleznek.
Ehhez azonban újra el kellett olvasnom.
És Bajomi Lázár Endre tanulmányát is. A kozmikus hatalmak összecsapásának előzményei tehát egy könyvtárban kezdődnek – azért ez elég erős metafora, nem?
Szóval erre akartam építeni.
És a csak a könyvtárakban megszülethető olimposzi röhögésekre, ezekre a holt szerzők előtti profán tisztelgésekre, amelyek önmagukban cáfolják a könyvtáros Jorge atya elméletét, aki A rózsa nevében inkább fölgyújtja a könyvtárat, csak ki ne derüljön, hogy Arisztotelész elveszettnek hitt Poétiká-jának második része éppen a nevetés fontosságáról szól. (A nem szorosan a témába vágó leágazásokra és újraolvasásokra nem térek ki részletesen: hasonlóságok a Pendragon legenda Uriel arkangyalos jelenete és Szepes Mária Vörös oroszlánja közt; Latinovits Zoltán filmszerepeiben a bölcsész mint archetipikus jelenség; anglomán magyarok és műveik a két világháború között: Szerb Antal, Szobotka Tibor, Cs. Szabó László, Bálint György; frankofón magyarok és műveik a két világháború között: Bajomi Lázár Endre, Halász Gábor, Kassák Lajos, Illyés Gyula, és az italománok kimaradtak!, a latin szövegek fontossága A rózsa nevében, illetve a szöveg értelmezésének rétegeit gazdagító vendégszövegek az Aineis-ből Babitsnál a Tímár Virgil fiában stb).
Az anyaggyűjtés elhatalmasodására fogtam a kudarcot, de valószínűleg még inkább gátol a tudattalan szemérem, hiszen könyvekről, pontosabban az általuk okozott élményről írni maximális indiszkréció saját magunkkal szemben, olyasmi, mintha valaki a hitrendszerünkről kérne két flekket.
Kedves Olvasók, maguk is észre vették már, hogy a bibliotéka és a biblia etimológiailag ugyanabból a tőből ered?


89. ÜNNEPI KÖNYVHÉT

ÍRÓK BOLTJA  PROGRAMOK | június 7.-9.

A DRÓT kiemelt partnere a 89. Ünnepi Könyvhéten az Írók Boltja. A Bolt részletes programját közöljük, amiben lesz megnyitó Kántor Péterrel, Jazzköltészet Gyukics Gáborral és Ágoston Bélával, Parnasszus Könyvek Turczi Istvánnal és barátaival, Hamvas Béla Sareptájának új kiadása és a Szép versek antológia bemutatója.


88. ÜNNEPI KÖNYVHÉT a DRÓTon
Nagy M. Hedvig fekete-fehérben fotózta végig a 88. Ünnepi Könyvhetet. Képein írók és olvasók, könyvek és a tér. Fotósorozat a DRÓTon.
 
A 88. Ünnepi Könyvhetet is szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnökének májusban Péterfy Gergely írót választották, így ő került a könyves szakma élére. A válságról, az Alexandra csődjéről és a közelgő katasztrófahelyzetről beszélt a DRÓT kamerája előtt a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
 
Testképről, betegségről és egészségről, tabu témákról és a Holdvilágképűekről beszélt kameránk előtt Tóth Kinga, a fiatal magyar irodalom progresszív és tehetséges, többszörösen díjazott szerzője. Miközben a háttérben csöndesen figyelt Nádas Péter.
 
Földobom, és belelövök. Ilyen egyszerű az egész. A megmaradt magyarság évtizedekig hallgatott erről. Még az utcán sem beszéltek magyarul, nehogy provokálják a szlovákokat. De ezt hogy lehet megírni, hogy irodalmilag ne tűnjön tételesnek? Hát erről szól ez a regény.Grendel Lajost kérdeztük a 88. Ünnepi Könyvhétre megjelenő Bukott Angyalok című regényéről, ami a pozsonyi tömeggyilkosságokról szól.

A párbeszéd az emberi lét

alapvető princípiuma

Rajvinder Singh a Hat szemmel című könyvéről

Rajvinder Singh indiai származású, de Berlinben élő költő, kultúrális közvetítő válogatott versei, Domokos Johanna és Tibold Katalin fordításában jelennek meg a 88. Ünnepi KönyvhétreA neves költővel Csörgő Viktória készített interjút a DRÓTra.

a DRÓT TOP 10-es listája

a 88. Ünnepi Könyvhéten

2017-ben

A DRÓT könyvheti TOP10 listája az elmúlt években is igen nagy érdeklődés mellett jelent meg, bár mindig kénytelenek voltunk megjegyezni, hogy mint minden lista, úgy ez is esetleges, sok minden kimarad belőle, aminek pedig igazán helye lenne benne. 
Lássuk, hogy mik voltak a DRÓT alkotó szerkesztői szerint legjobb könyvek a 2017-es, 88-dik Ünnepi Könyvhéten!
 

2016ban


Ünnepi Könyvhét a DRÓTon

2015ben


Ünnepi Könyvhét a DRÓTon

 

  • 89. Ünnepi Könyvhét
  • olvasás
  • könyv
  • Könyvhét
  • Szerb Antal
  • Pendragon legenda
  • könyvek
  • Bíró Zsófia
  • Irodalom