Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Bevezetés Hamvas Béla világába

Nem, ez nem kurzuscím valamelyik egyetemen és nem is tankönyv. Csak egy cikk címe, ami a Hamvasról készült filmről és könyvről szól, és amit érdemes elolvasni és megnézni. MOST!

 
Nem sokkal Karácsony előtt jelent meg a Hamvas Béla életét szemelvényekkel, fotókkal és filmmel bemutató könyv. Ez A valóságban felébredni kötet, mely A nevezetes névtelen című fikciós dokumentumfilmet rejti. A könyv bemutatóját Hamvas egykori munkahelyén, a fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartották. 
Telt ház volt. Jó volt látni ezt a hatalmas érdeklődést. A kötet szerkesztői, a film készítői beszéltek. Sorban, érdekesen. Most nem a bemutatóról fogok írni, hanem a könyvről és a filmről, ahogy ígértem.
Kezdjük A valóságban felébredni kötettel. Jó könyv ez, sok fotóval, sok kis hangulattal, aranyfonállal, amely végigvezet az egész életművön. Amolyan „Bevezetés Hamvas Béla világába”. Persze nem pótolhatja sem az esszék, sem a regények olvasását, de kedvet csiholhat azok tanulmányozásához, sőt újraolvasásához is. 
Néhány olyan filológiai kuriózummal is szolgál, amire
 
még a Hamvast ismerő olvasó is elismerően csettint. Na végre, ideje volt már ezeket is közölni.
 
Például az Utóhang, ami A magyar Hüperión (1936-os) első változatában volt eredetileg, itt jelenik meg elsőként, vagy A hely és pillanat, amelyet az Öt géniusz földjében írt meg (1940) is itt olvasható először. Végre. 
Mindez persze arra enged következtetni, hogy
 
eddig nem a teljes Magyar Hüperiónt olvashattuk,
 
de erről már évekkel ezelőtt beszélgettem Dúl Antallal. Most azonban örömmel vettem észre a könyv végén, hogy a szerkesztők az eredeti gépiratok alapján dolgoznak az új kiadásokon.
Visszatérve témánkhoz, A valóságban felébredni kötethez, ne számítson senki sem kimerítő monográfiára, sem hosszas értelmezésre.
Ez nem az.
Azzal együtt, hogy nagyszerű a fejezetek elején időrendbe sorolt művek listája – melynek segítségével az olvasó is pontosan tudja, hogy éppen hol és mikor járunk –,
 
ez a könyv nem több, de nem is kevesebb, mint egy remek antológia,
 
Hamvas Béla válogatott írásaival, időrendben, néhány fotóval. Ezen a fotók közül néhány fájdalmasan kicsi, mert ha már ilyen tisztességes, nagyméretű könyvben sikerült kiadni mindezt, ami önmagában is csodálatos és elismerésre méltó, akkor lehettek volna mindenhol nagyobbak a képek. De persze lehetett volna szagos fotóalbum, színes életrajz, gyűjtögethető matricás album, vagy évtizeden át írott, érthetetlen nagydoktori Hamvasról. 
Itt azonban nem volt ilyen becsvágy. Szerencsénkre.
 
Hamvassal mutatták be Hamvast a szerkesztők,
 
s alighanem a legbölcsebb és legtisztább döntés volt jelen esetünkben ez. Képtelenség volna ugyanis ma egy mindenkinek tetsző Hamvas arcképet megrajzolni, vagy életmű értelmezést nyújtani, annyira megoszlanak és egymással szembeállók a Hamvasról alkotott elképzelések. Míg egyesek a „magyar tradicionalista felfogás meghaladható atyjának” tartják, addig mások szerint meg „ha valamilyen világnyelven írt volna, ma ő lenne a new age legnagyobb prófétája”. Lehet. Nem tudom. Talán mindegyik álláspontban van valami fikarcnyi igazság, kár hogy egyik sem teljesen igaz. 
Mert az igazság csupán csak annyi, hogy
 
Hamvas Béla mindenekelőtt ember és író volt, előbbi értelemben közülünk talán az egyik legteljesebb, utóbbi értelemben pedig egyszerűen zseniális.
 
Éppen ez az írói zsenialitása és emberi teljessége az, ami zavarba ejtő és megtévesztő lehet sokaknak. Talán azért, mert mindent elhisznek neki és orákulumnak képzelik. Nem volt mindenben igaza és nem volt orákulum sem. Nem volt hibátlan, ahogy egyikünk sem az. Író volt és ember, mindkettő minőségében a teljességre törekedett, éppen ebben a törekvésében és botladozásában szerethető, tisztelhető és követendő, és ez ebből a könyvből csodálatosan kirajzolódik.  
 
A könyv kísérője A nevezetes névtelen című dokumentumfilmnek, amit korábbi Hamvas-kapcsán megélt filmélményeim után kissé aggódva indítottam el, ám annál pozitívabban csalódtam. 
 
Végre egy jó dokumentumfilm Hamvasról! 
 
Végre egy összefoglaló és lényeget érintő, fontos és pontos gondolatokat közlő film. Hogy vannak benne „fikciós” jelenetek, az nekem inkább tetszett, mint sem, mert átláthatóbbá, szebbé és szerethetőbbé tették az egyébként rendkívül nehezen megfogható, mert hatalmas témát, konkrétan Hamvas Béla életét és művét. 
Hiszen lássuk be, hogy nagyon nagy fába vágták a fejszéjüket a készítők, amikor úgy gondolták, hogy filmre lehet vinni Hamvas életét és közben még a műveire is jut idő. Mégis azt mondom, hogy sikerült. A nevezetes névtelennel sikerült valami jót és szerethetőt alkotni, valamit, amit bátran adnék olyanok kezébe is, akik még soha sem hallottak Hamvasról, s olyanoknak is, akik már mindent olvastak – akár többször is – Hamvas Bélától. 
 
A VALÓSÁGBAN FELÉBREDNI – Egy életút állomásai fotókba, írásokban, filmben elbeszélve. Szerkesztette és a szövegeket válogatta Palkovics Tibor. Medio. 2016.
 
A NEVEZETES NÉVTELEN – Fikciós dokumentumfilm Hamvas Béláról. Rendezte: Katona Zsuzsa. Producer Nyeste Péter. Aster Film. 2016. 

HAMVAS BÉLÁról a DRÓTon

Hamvas kontra Lukács, avagy mi a művészet?

Ez a történet tehát máig hat és tart. A lényeg a szemlélet-különbség, amely Hamvas és Lukács személye és filozófiája között feszül(t). - Lukács György szobrát elbontják a budapesti Szent István parkból. A Fővárosi Közgyűlés döntése nagy vitát váltott ki, ennek a vitának apropójából közöljük újra Weiner Sennyey Tibor alábbi esszéjét, amely a szerző 2015-ben megjelent kötetében Az elveszett királyságban publikált elsőként. 

Bevezetés Hamvas Béla világába

Nem, ez nem kurzuscím valamelyik egyetemen és nem is tankönyv. Csak egy cikk címe, ami a Hamvasról készült filmről és könyvről szól, és amit érdemes elolvasni és megnézni. MOST!

Hamvas egész életműve a létrontás ellen lép fel... - mondta Thiel Katalin

...épp az emberszeretet jegyében. Megtanít bennünket az evangéliumi emberszeretet nehéz kötelességére. Írásaiban újra és újra kitér a létrontás legkülönfélébb formái ellen, épp ez alapozza meg a hamvasi emberszeretet tartalmát. - mondta Thiel Katalin, akinek a DRÓTon most elolvashatjátok a 2016. november 12-én, a Hamvas Béla emléknapon, Hamvas Béla és Kemény Katalin sírjánál elmondott teljes beszédét.

Hamvas és 1956

+ VIDEÓ

Hamvas, amikor azt mondja, hogy nem lehet semmit sem hárítani, az annyit jelent, hogy nem lehet semmit sem hárítani. Amikor azt mondja, hogy lealjasodás volt, akkor az azt jelenteni, hogy lealjasodás volt. Ilyen egyszerű ez. És amikor arra utal, hogy a magyarok még egy győztes forradalmat is képesek lettek volna elrontani, akkor az azt jelenti, amit mond, gondoljunk csak arra, hogy miben élünk most, 2016-ban? És erről nem tehet senki más, csak mi. - Weiner Sennyey Tibor Hamvas és 1956 című beszéde elhangzott a Hamvas Béla emléknapon, 2016. november 12-én, a szentendrei Városháza dísztermében, és most a DRÓTon teljes egészében olvashatjátok és nézhetitek meg videónkon. 

Hamvas háza

+ videó és esszé

Tudtam a házról. Hallottam róla ezt-azt, innen-onnan. Ez az a ház, ahol a Karnevált és a Gyümölcsórát írta, ahol kertészkedett, ahol a legszebb jegyzeteit készítette. 

Hamvas és a politika

Minden irodalmi tett politikai tett, de nagyon kevés politikai tett irodalmi. Talán ez volt az a gondolat, ami visszatartott attól, hogy mindazt, ami most következik leírjam. 

...két nagyon érdekes részletre is felfigyelhetünk. Az egyik Hamvas Béla viszonya a nevetéshez, végső soron a humorhoz. A másik Hamvas Béla elképzelése a nőkről, és a nők lehetőségeiről és korlátairól. - Milyen volt Hamvas Béla viszonya a nőkhöz? Mi a helyzet az indiszkrécióval az irodalom és történet írásban, és hogyan jön képbe már megint az a fránya filológia? És végül: miért nehéz minderről nem szatírát írni? 

 
Weöres Sándor és Hamvas Béla a XX. századi magyar irodalom talán legfontosabb és éppen ezért legproblematikusabb figurái. Problematikusak, mert nem biztos, hogy igazán értik és igazán ismerik alkotásaikat, szemléletüket, szellemüket. 
 
...az van, hogy itt mindenki jobban tudja, jobban ért hozzá, már megmondta előre, mégsem tesz senki semmit, vagy ha valaki tesz valamit, akkor jobb lett volna, ha inkább mégsem tesz semmit, mert egészen biztosan mellé üt a szegnek, vagy olyan folyamatokat indít be, amelyeket jobb lett volna inkább elkerülni. Mondhatnám, hogy a magyarság kritikája ez a regény, de az igazság az, hogy az egész emberiségé. – 2015 nyarán jelent meg Hamvas Béla 1928-ban írott regénye, az Ördöngösök. A könyvről Weiner Sennyey Tibor ajánlóját olvashatjátok a DRÓTon.
 
Úgy tűnik a fiatal Békássy legalább annyira szerette a bort, mint a középkorú Hamvas. Ahelyett, hogy most sorban végigmondanám, amit mindenki tud, hogy mennyire fontos volt a görögség Békássynak és Hamvasnak egyaránt, azt javaslom, hogy hajoljunk kicsit közelebb Békássy Bacchusához, töltsünk egy pohár bort és olvassuk lelkesen és szorosan, mert az sokkal többet elmond a bor poétikájáról, mintha még többet mesélnék mindennek a hátteréről. - a DRÓTon most elolvashatjátok Weiner Sennyey Tibor előadását, amit a százhalombattai Hamvas Béla Könyvtárban egy borkóstolón tartott, 2016 december 2-án.

HAMVAS kapcsán a DRÓTon

Hamvas, a köcsög

Weöres Sándor ominózus pécsi szobra után, most Hamvas Bélát is elérte az újmagyar giccskultusz, annak ellenére, hogy a leghatározottabban ő maga tiltakozott saját írásaiban az ilyesmi ellen. Hamvas Béla Miska-kancsóvá lett.


Hamvas tollhegye

Ki tudja, nem arról szól-e itt minden, hogy épp a legjobbaknak kell eltűnni nyomtalanul." - 118 éve született Hamvas Béla (1897. március 23 – 1968. november 7.) író, filozófus, esztéta. A DRÓTon írtunk Hamvas és Lukács vitájáról,  Weöres Sándor és Hamvas Béla barátságáról és levelezéséről és arról is, hogyan változott Hamvas köcsöggé, de most - Hamvas születésnapja alkalmából - Danyi Zoltán jegyzetét közöljük Hamvas Béla különleges tollhegyeiről a DRÓTon


Az irodalom nem háború, hanem művészet - válasz a Magyar Hüperiónban megjelent levélre

Lehet mégis többről van itt szó, mint Hamvas Béla életművének értelmezéséről. Azt a kérdést tettem fel magamnak, hogy itt vajon nem a XXI. századi magyar szellemiségről van szó? Nem arról van-e szó, hogy elkövetjük-e hamarosan ugyanazokat a hibákat, melyeket kevesebb derűvel megáldott elődeink? Nem arról van-e szó, hogy még súlyosabb jövő előtt állunk, mint gondoltuk? 


Tillmann J. A.: Hamvas és a lápvilág

Hamvas még nem Evola, mint ahogy a lápvilág sem az ő sara. 


Hamvas Jobbikos énje, avagy a nettó történelemhamisítás

Úgy látszik, hogy az elhülyülés könnyed és bájos pillanata volt midőn Hamvasról köcsögöt formáztak, ahhoz képest, ami most következik. Mi jön most? Hamvas Béla életművének politikai okokból való teljes lenyúlása és félreértése. Jobbról is, balról is. Így is, úgy is. 

 

 

 

  • Hamvas Béla
  • A valóságban felébredni
  • A nevezetes névtelen
  • film
  • dokumentum
  • életrajz
  • antológia
  • irodalom
  • Látható