Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Azt hiszem ebben az országban csak úgy lehet élni, ha tudsz röhögni azon, ami körül vesz. - Braun Barna a Folyóügyről

"Kérem adja meg személyes adatait..." - Mindnyájunk számára ismerős lehet a borzongató helyzet. Braun Barna nem akárhogy kezelte az őt folyamatosan zaklató telefonos hívásokat: az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon posztolta őket, mintegy fityiszt mutatva a kafkai Hivatalnak, s megmutatva Magyarországnak, hogy hol is élünk. - Braun Barnát kérdeztük az egyre nagyobb hullámokat kavaró Folyóügyről. 

DRÓT: A facebookon nap mint nap megosztasz veled megesett történeteket, párbeszédes formában. Kicsit rejtélyes, hiszen olykor nem derül ki, minek kapcsán kerülsz konfliktusokba, mindenesetre nagyon szórakoztatóak tudnak lenni. Ezek komolyak: Tényleg megestek veled, vagy van benne kitaláció is?
BRAUN BARNA: Nem mindegyik velem esik meg, van amelyik, mellettem történik a buszon, a vonaton, vagy csak úgy a városban. Egy abszurd drámában élünk, én csak lejegyzem a jeleneteit.
DRÓT: Oly hosszú párbeszédekről van szó - ilyen jó a memóriád, vagy a fantáziádat is segítségül hívod?
BRAUN BARNA: Általában két dolog érdekes ezekben a beszélgetésekben: a hatalmi viszonyok, illetve, hogy valódi hatalommal nem rendelkező emberek játsszák el a hatalmat, és ezeknek a viszonyoknak az átrendeződései egy-egy szituáción belül, valamint a nyelv, amin a szereplők megszólalnak – ezeket nem nehéz megjegyezni, s ebből rekonstruálható egy-egy nagyon mai, nagyon élő, nagyon jelenbéli szituáció.
DRÓT: Van valami összefüggés a munkáddal kapcsolatban? A félonline.hu főszerkesztője vagy és az RS9 Színháznál PR-os, szervező.
BRAUN BARNA: Azon kívül, hogy a párbeszédek egy része az RS9 Színház jegyirodájában történik (pl. Ákos jegyet akar minden áron valaki úgy, hogy meg van győződve róla, hogy a Kossuth-díjas nemzeti popikon a mi hetven fős stúdió-pincékben ad szólókoncertet), az RS9 Színház bevállalta, hogy a szövegekből készülő drámát bemutatja 2017 ápriliséban. Ennek indítottunk most egy Indiegogo kampányt, így már előre hozzájuthat az áprilisi jegyekhez az, akit érdekel, illetve a támogatókra értékes ajándéktárgyak: folyóügy bögre, toll és póló is vár!
ITT lehet kattintani.
DRÓT: Tényleg van valami rendezetlen ügyed valami hivatallal?
BRAUN BARNA: Mint azt egy éve a 24.hu-nak adott interjúban elmondtam: igen, lehet alapja a cégek hívogatásának, de egy biztos: olyan üggyel kapcsolatban kereshetnek csupán, amelyet már akkor rendeztem, mielőtt behajtócéget kellett volna fogadnia az egyik magyar internetszolgáltatónak.
DRÓT: Mi a célod e párbeszédek-esetek leírásának és megosztásának? Nevessünk együtt az emberi hülyeségen? (Egyáltalán, minek nevezed te ezeket a szösszeneteket?)
BRAUN BARNA: Ezek mindenestől Facebook-posztok. Azt gondolom, hogy ezek borasztóan tipikus esetek, melyek bárkivel megeshetnek. Több kortárs író követi a posztokat, és nem egyszer dicsérik a nyelvi leleményüket, szerkesztettségüket, sőt, volt aki kifejezetten irodalminak nevezte őket – az ő bíztatásukra készül most színdarab a bejegyzésekből.
DRÓT: Csak véletlen ez a sok sztori, vagy vonzod ezeket a helyzeteket? Esetleg Budapesten ki sem lehet kerülni?
BRAUN BARNA: Azért lehetnek népszerűek ezek a történetek, mert nem csak velem és nem csak Budapesten, de csak Magyarországon történhetnek meg. Mindenki ismeri a fröcsögő nyugdíjast, a bunkó bolti eladót, a beképzelt hivatalnokot, a humortalan postai alkalmazottat.
Mind beleütközünk ezekbe a karakterekbe nap mint nap. De ki-ki nézzen a lelkébe: mindenki megszívatott már valakit hasonlóképpen akár munkájából, társadalmi pozíciójából, vagy csak azért mert, éppen szarul ébredt. Úgy néz ki, mi itt egy ilyen szívatóspirálban éljük napjainkat, s ezek a beszélgetések ebből a spirálból ragadnak ki egy-egy szituációt.
DRÓT: Te hogyan éled meg ezeket a helyzeteket (közben vagy közvetlenül utána, vagy leírás után)?
BRAUN BARNA: Azt hiszem ebben az országban csak úgy lehet élni, ha tudsz röhögni azon, ami körül vesz. Ha őszintén tudsz röhögni azon, ha bemész a boltba, és a boltos kioktat, hogy a zacskó nem zacskó, hanem reklámtasak. Vagy azon, ha felhív egy ismeretlen számon egy ember egy cég képviseletében és minden áron az anyukád nevére, a születési időpontodra, vagy éppen az anyagi helyzetedre kíváncsi, úgy hogy hallod a hangján hogy mindjárt belealszik a beszélgetésbe, vagy éppen ezt a kérdést is épp olvassa.
DRÓT: Hogyan gyűjtöd őket valahol, hogy mi is okulhassunk belőle?
BRAUN BARNA: Mint említettem, dráma készül, nem is a hagyományos módon: szeretnénk most egy hónap alatt összegyűjteni az első öt előadásra való pénzt megtöltve ezzel öt előadást. Javaslom az olvasóknak, hogy nézzenek körül az Indiegogo oldalon, és támogassák a Folyóügy megvalósulását!

(Tájékoztatjuk, hogy a beszélgetést cégünk minőségbiztosítási okokból rögzíti…)
ÉN: Őszintén nem értem miért hívnak még mindig, amikor én már ezerszer...
CSAJ (arrogánsan): mit gondol szórakozásból keressük...

ÉN: höhöhő, ebből az arrogáns stílusból vegyen vissza a kisasszony, mit képzel kivel ...
CSAJ (kiabálva): ez nem arrogancia, magának folyó ügye van a cégünk...
ÉN: semmilyen ügyem nincs a cégükkel, amit csinálnak az zaklatás.
CSAJ (sivít): ez nem zaklatás ez...

ÉN: de, kezét csókolom ez zaklatás és ne kiabáljon itt velem!
CSAJ (nem vesz vissza, kioktató hangon): ez nem zaklatás! Magát nem lehet rendesen elérni, nem válaszolt a levélre, amiben értesítettük, és vegye tudomásul, hogy ameddig nem jelentkezik személyesen az ügyfélszolgálatunkon naponta hívni fogjuk!
(köszönés nélkül lebassza)

 


KAPCSOLÓDÓ

Debrecenben jártunk az ötödik KULTOK konferencián, amelynek előadói a marketing, brand és kultusz jelenségét vizsgálták a kortárs magyar irodalomban. Rövid összefoglaló videónkban megszólal Áfra János (Kultok), Braun Barna (FÉLonline), Kele Dóri (InstaVers), Békés Zoltán (MrSale), Nagy Eszteranna (PoetVlog) és Ignácz Krisztián (Mindennapi kortárs vers). Tényleg érdemes megnézni! - Ez közös ügyünk - Marketing, brand és kultusz a kortárs magyar irodalomban + VIDEÓ
 

 

  • Folyóügy
  • Braun Barna
  • RS9 Színház
  • Élet
Időnként, hallod, rámír egy rája.