Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Filozófia és kaland az Astoriában :: Felhőhegyi Balázs: A Szfinx hét kapuja

Mennyire határoz meg minket, hogy milyen környezetbe születünk? Meg tudunk-e állni egy pillanatra, hogy aztán elindulhassunk egy igazi belső utazásra? Milyen hosszú lesz ez az út? Minek kell történnie ahhoz, hogy igazán halljunk és valóban lássunk? - Demencze Ilona helyszíni tudósítása egy exkluzív könyvbemutatóról.

 
Filozófia és kaland az Astoriában
„Azért tévedünk el, mert nem tudjuk hol vagyunk.”
 
Az Astoria Cooltúra rendezvénysorozat a régi kávéházak hangulatát igyekszik visszahozni a huszonegyedik század felgyorsult mindennapjaiba. Ennek egyik állomásaként Felhőhegyi Balázs kortárs íróval az impozáns Astoria kávéházban beszélgetett Barkó Judit. Ami nagyon szimpatikus volt, hogy a Helikon kiadó szerkesztője Kárpáti Gábor Csaba is jelen volt köztünk. Bemutatkozásakor kifejtette, hogy
 
A Szfinx hét kapuja nem csupán kalandregény, hanem mélyenszántó lélektani utazás önmagunkba, egy fejlődésregény. 
 
Az est színvonalát emelte, hogy Barkó Judit nagyon jó kérdéseket tett fel, melyek elkerülték a klisés egyhangúságot. Felhőhegyi Balázs pedig igen jó alanya volt ezeknek. Frappáns, őszinte, néhol humoros válaszaival végig hiteles maradt a jelenlévők számára, akik meg kell hagyni szép szerével voltak jelen. Kiderült, hogy Balázs 20 éve foglalkozik filozófiával, mindig is érdekelte a mesékben, legendákban, mondákban megbúvó elrejtett tudás. Mint tudjuk a legendában a Szfinx kérdésére a válasz maga az ember volt. Balázsnál az ember, mint központi téma, az egyén fejlődése, főhősének jellemfejlődése a mozgatórugó. Főszereplőnk életében látszólag minden tökéletes, ő mégis úgy érzi, hogy valami hiányzik. Ez a hiányérzet indítja útjára, ahol végül rátalál nem csak a Szfinxre, hanem igazi önmagára is.
 
A műből Szabó Sipos Barnabás színművész olvasott fel néhány igen meghatározó részletet, melyeket órákig is elbírtunk volna hallgatni. A márvány falakra vetülő sárgás lámpafény és a mindent betöltő mámorító hangszín azonnal ámulatban ejtett mindenkit. Minden felolvasott részlet után egyre többet akartam a regényből és Balázsból.
 
Elgondolkodtatott, felcsigázott, kiragadott a fizikai létből egy órára.
 
Sok érdekes témát tár elénk az író. Mennyire határoz meg minket, hogy milyen környezetbe születünk? Meg tudunk-e állni egy pillanatra, hogy aztán elindulhassunk egy igazi belső utazásra? Milyen hosszú lesz ez az út? Minek kell történnie ahhoz, hogy igazán halljunk és valóban lássunk? Érdemes néha lassítani és megfigyelni mi rejlik a részletekben. A regény nem hatalmas filozófiai kérdésekre adott elnagyzolt klisépuffogtatásokról szól. Az író célja az volt, hogy főhősének jellemfejlődésén keresztül, az olvasó is rátaláljon egy kicsit saját magára. Nem kenyere a hangzatosan tálalt semmitmondó bölcsességek papírra dobálása.
 
Egyszerűen rámutat mindarra, amire a hétköznapi életünkben talán soha nem fordítanánk figyelmet.
 
Balázs személyében egy igazán intelligens, laza, barátságos, elemző szemléletű fiatalembert ismertem meg. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem csupán gyermek könyvei, hanem az első felnőtteknek szóló regénye is célba fog találni. Akit vonz a kaland és a lélektan összekapcsolása, annak nem hiányozhat a könyvespolcáról. A Szfinx hét kapujáról szóló ajánló hamarosan olvasható lesz az olvasshazait.blog.hu oldalon.
 
Az Astoria kávéház remek helyszíne volt a könyvbemutatónak. Nem csupán a lenyűgöző belső tér, hanem az ott dolgozó személyzet figyelmessége is emelte az esemény hangulatát. Az estét egy kiváló gourmet vacsorával koronázták meg, mely után még Gordon Ramsay is megnyalta volna mind a tíz ujját. 
 
Fotók: Anthoula Haralambidou.

KÖNYVEK KÖNYVHÉT ELŐTT

Itt van az új

magyar

Tao Tĕ Ching?

Megtudjuk, miért nem illik össze Malacka a Taóval, miért rejti magát és írását egyszerű köntös mögé a bölcs, és hogy mi fán terem - a Tao Tĕ Ching legújabb fordítója, Padányi  Gulyás Gábor szerint - a metafizikai megvalósítás?

 

Mi a tao?

Elmélkedés a harmincharmadik maxima felett

 

Hasonlítsuk össze Hamvas Béla, Weöres Sándor, Tőkei Ferenc és a legújabb Tao Te King fordítás egyetlen versét. Mit kapunk? Nem biztos, hogy a taót.


A fantomiker tébolya

 

Hajléktalanok, alkoholisták, prostituáltak egy pusztuló város díszletében... A közös terek lerombolása mindig nehéz feladat, és mint ilyen, teljes odaadást igényel. Tolvaj Zoltán harmadik verseskötetének legnagyobb tétje kétségtelenül valami ilyesmi: leküzdeni az ezt kísérő szorongást, majd összezúzni az emlékeket. László Liza írása a Fantomiker című könyvről a DRÓTon.

 


Mi van a gyász után?

 

Egy költőről, aki 15 évig hallgatott, egy tragédiáról, és arról, hogy mi van a tragédia előtt és után. - Peer Krisztián 42 című kötetéről Viczenti Mátyás írása a DRÓTon.


Miért mosolyog

a zsonglőr?

 

Miből is áll ez a kötet? Vegyünk egy Trónok Harca-szerű világot, öntsünk hozzá Trier-i groteszket, egy véletlenszerű történelmi kor szereplőjét, majd rázzuk össze egy Grimm-tündérmese hátborzongatásával, és készen is van Fekete kötete. De miért mosolyog a zsonglőr? Miért mosolyog úgy, mint aki többet tud mindenkinél? - Fekete I. Alfonz könyvéről Szabó Eszter írását olvashatjátok a DRÓTon.

  • Astoria Cooltúra
  • Felhőhegyi Balázs
  • Barkó Judit
  • Kárpáti Gábor Csaba
  • Helikon kiadó
  • Irodalom