Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Az indológus indián - (VIDEÓ)

Volt indián és volt Indiában. Jógázott, de nem volt jógi. Ismerte a csillagjóslást, de nem jósolt. Lehetett volna festő, de inkább írt és utazott. Lefordította a Bhagavad Gítát és a Huckleberry Finnt is, Homo Ludens címmel önéletrajzot írt, és most kiadtak róla egy majdnem ötszáz oldalas tanulmánykötetet. Saly Noémi szerint pedig egy igazán jó ember volt. Ki az? A könyvbemutatón készült videóból a DRÓTon most megtudhatod.

HOLNAP A HOPP FERENC MÚZEUMBAN: 

Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete kiállításunk első sétáló tárlatvezetésére kerül sor április 4-én szombaton 16 órakor!

A tárlatot röviden Kelényi Béla, a kiállítás kurátora mutatja be, majd Szücs György tart előadást Baktay és a Hollósy-kör Münchenben és Técsőn címmel.
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. 
Kérjük, részvételi szándékukat április 3-ig, péntek délig jelezzék a hopprogram@hoppmuseum.hu címen. A résztvevők száma maximum 25 fő. A programon egy normál belépőjegy árával vehetnek részt: a teljes árú jegy 1000 Ft, a diák- és nyugdíjas jegy 500 Ft. Egyéb kedvezmény (pedagógus, szakmai, újságíró stb.) ezen a napon 15 óra után nem vehető igénybe.
---------------------------------------------------------------------------------------
Baktay és a Hollósy-kör Münchenben és Técsőn

Az 1896-ban alapított nagybányai művésztelep a modern magyar festészet bölcsője volt. Hollósy Simon csak 1901-ig dolgozott a kolónián, majd változatos helyszíneken, legutoljára Técsőn próbált új művésztelepet alapítani. A természet őszinte átélését, az egyéni út megtalálásának igényét técsői és müncheni tanítványainak hitelesen közvetítette, akik szellemi mesterüknek is tekintették Hollósyt.

AZ INDOLÓGUS INDIÁN - BAKTAY ERVIN EMLÉKEZETE című kiállítás megtekinthető a Hopp Ferenc Múzeumban 2015. március 11. - 2015. november 01-ig. 


KAPCSOLÓDÓK

ARDZSÚNA MENYEGZŐJE - két ének egy kawi eposzból magyarul Weiner Sennyey Tibor fordításában - VI14

A kawi költők a költészet jógáját gyakorolták, mely során az alkotótevékenység imádsággá is magasztosult. Még manapság is sok balinéz számára fontos az ezekben rejlő bölcsesség. - írja összefoglaló esszéjében a balinéz irodalmi hagyományról Helen Creese, amely a DRÓTon jelenik meg először magyarul Balogi Virág fordításában. 

Beszélgetés Helen Creese-el, az utolsó kawi kutatóval a Bali és Jáva ősi irodalmáról és nyelvéről. Az utolsó kawi kutató - beszélgetés Helen Creese-el - VI12.

„Magyarország? Tudom! Ott van Európa mellett!” - beszélgetés Batarita táncos-koreográfussal Koreában. - Május 23-án a Nemzeti Táncszínházban négy nemzet táncosnői lépnek fel. Az esemény főszervezője Batarita koreográfus-táncos, akivel egy Koreában készült beszélgetésünket olvashatjátok most a DRÓTon, továbbá közöljük a világhírű magyar táncosnő által írt filozófiáját. Ázsia és Európa között

 


 

 

  • Baktay Ervin
  • Hopp Ferenc Múzeum
  • Látható