Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Az emberek a Döbrögikre szavaztak? - Ő itt Formanek Csaba. Színész, rendező. Szavazott. Nem Döbrögire.

Az emberek a Döbrögikre szavaztak? - kérdi Formanek Csaba színész, rendező. Szerinte ha nincs bizalom az igazságszolgáltatásban, a hírközlésben, az oktatásban és az egészségügyben, de lassan már a szabad választásokban sem nagyon, akkor az lelkileg megnyomorítja az országot.

DRÓT: Mit gondolsz a választások eredményéről?

FORMANEK CSABA: Csalódott vagyok, szomorú s kissé talán dühös is. Az emberek a Döbrögikre szavaztak?

Talán rosszul éreztük, de nagyon kormányváltó hangulat áradt a 8-dikai választás napján.

Úgy tűnt számomra, hogy a vidéki emberek is megelégelték a hazug propagandát, a tolvajlást, a feudális rendszer kiépítését. Hogy mindenki a bőrén érzi legalább az egészségügy vagy az oktatás súlyos problémáit. Nos, vagy tévedtünk, vagy valami más történhetett. Találgatni azonban nem szeretnék. Sem az ellenzéki pártokat szidni, sem pedig a fideszes szavazókat, akiknek jó részét ezek szerint mégis sikeresen megtévesztette, becsapta a félelemre építő és ellenségképzésre irányuló nagy "nemzeti konzultáció".

DRÓT: Mit hoz szerinted a kormánypárt legújabb kétharmada?

FORMANEK CSABA: Nem szeretnék jósolni, de ha folytatják, amit eddig csináltak, akkor semmi jót. De ha egy csöpp eszük maradt, visszafordítják a szakadékba rohanó szereket - ha még lehet egyáltalán.

Az emberek több mint fele nem a Fideszre szavazott - ez a kétharmad emiatt sem tükrözi a valós állapotokat és politikai érzelmeket. A társadalom nagyon megosztott.

Nem tudom, meddig lehet még feszíteni a húrt, de nem lehet tartósan olyan országban élni együtt, ahol ekkora feszültségek, anyagi és szellemi különbségek jönnek létre. Nem lehet megoldás az, hogy a fiatalok tömegével menekülnek külföldre, mert itthon semmi perspektívát nem látnak. Most, hogy az ellenzék gyakorlatilag leváltotta saját magát, a Fidesznek az az esélye kínálkozik, hogy saját maga ellenzéke legyen, és sürgősen elkezdjen azon munkálkodni, hogy kijavítsa a legnagyobb hibákat. Félek, hogy ez nem igazán fog megtörténni. 

DRÓT: Mi a legfontosabb kérdés szerinted ma a politikában?

FORMANEK CSABA: A demokrácia állapota. Ugyanis ha nincs, vagy sérül a demokrácia, ha nincsenek érdemi viták és alternatívák, ha a társadalom jelentős része tehetetlennek érzi magát a hatalmi tényezőkkel szemben, ha nincs bizalom az igazságszolgáltatásban, a hírközlésben, az oktatásban és az egészségügyben, de lassan már a szabad választásokban sem nagyon, akkor az lelkileg megnyomorítja az országot. Csupa elfojtás, frusztráció lesz úrrá rajtunk, és ezen nem segít a "győztesek" öröme sem. Szóval

a jogállamot, a demokratikus közhangulatot kellene visszaállítani valahogy,

de ha erre a jelenlegi kormánypárt nem hajlandó, akkor erre nem sok esély van.

DRÓT: Mit gondolsz, hogy milyen hatással lesz a magyar kultúrára a választás eredménye?

FORMANEK CSABA: Ha így folytatják, ahogy eddig cselekedtek, akkor az borzasztó lesz. 2011-ben az alternatív közösségi terek szétverésével kezdték, így bukott el a Tűzraktér is, és aztán folytatták a sort. Az alulról szerveződő, szabad, fillérekből értéket és közösséget teremtő kezdeményezések helyett jöttek a nagy felülről összeeszkábált förmedvények, mint a Magyar Művészeti Akadémia, vagy legújabban az íróakadémiás Kárpát-Medencei Tehetséggondozó valami. Az egy dolog, hogy súlyos pénzeket herdálnak el nagyrészt silány dolgokra, a legnagyobb baj, hogy akadémiáknak kiáltják ki magukat, és sokakat tőlük függő helyzetbe hoznak.

Ők tulajdonképpen a művészet oligarchái - annyi különbséggel, hogy a pénznek ugyan nincs szaga, de a vacak termékeknek már van...

De hagyjuk ezt. Egyelőre még nem kötelező fogyasztani őket, igaz, hogy mondjuk ízléstelen szobrokat már nehezebb elkerülni a tereken. Tehát úgy fest, hogy nem lesz könnyű a következő 4 év ezen a területen sem.

DRÓT: Te mit csinálsz 2018. április 8. után?

FORMANEK CSABA: Hát mit? Amit eddig. Próbálok olyan színházat csinálni, ami valahogy érvényes. Ez nem függ a politikától, bár bizonyára szükséges reagálni arra, amit magunk körül érzünk.

Jobb lenne egy szabadabb, nyitottabb, egészségesebb világban dolgozni, de a művészetnek szerintem amúgy is feladata a külső és belső betegségekkel szembenézni, és megpróbálni feldolgozni.

Azt remélem, hogy a kedvezőtlen politikai légkörben még éberebbek leszünk, és még jobban odafigyelünk majd egymásra. Ami nagyban borzasztó, azt a személyes életünkben értékké tudjuk formálni. 

FORMANEK CSABA színész, rendező, író. Legutóbbi darabját a Hádész - Látomások az Alvilágból-t 2018. április 11-én nézhetitek meg a Patyolatban. Részletek a DRÓTon itt.


VÁLASZTÁSOK 2018

Ő itt Tibi. A DRÓT főszerkesztője. Elment szavazni. Minek?

Hogyan tovább? Úgy, ahogy eddig, vagy teljesen másképpen? A 2018-as választások margójára két gondolatot és egy kérdést szeretnék most feljegyezni.


Ő itt Juca. Költő. Tanár. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Olyan országot szeretnék, ahol a legtöbbet az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára költik. Ami demokratikusan működik. Ami átlátható. Ahol a társadalmi osztályok közt van átjárás. És mindezt csak a közoktatáson keresztül látom lehetségesnek. - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Elsőként Kiss Judit Ágnes véleményét ismerhetitek meg.

Ő itt Szörényi Laci. Irodalomtörténész. Professzor. Elmegy szavazni. Miért?

Előre büdösített zoknit tett a borítékba! - A 2018-as választások hetében költőket és írókat kérdeztünk meg arról, hogy miért mennek el szavazni. Most Szörényi László irodalomtörténész, emeritus kutató professzor, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának véleményét ismerhetitek meg.

Ő itt Kiss Márti. Festőművész. Anyuka. Elmegy szavazni. Miért?

Szeretnék arra gondolni, hogy az emberek nem gyűlölködnek és nem félnek,  tudnak hinni és bízni, van kedvük dolgozni, tudnak a saját dolgukkal foglalkozni. Ahol jó gyereknek lenni, ahol jó tanulni. - a 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni? Kiss Márta festőművész válaszait olvashatjátok.

Ő itt Gömöri Gyuri. Költő. Angliai professzor. Nem szavaz. Miért?

Még négy olyan év, mint az elmúlt időszak és Magyarország Európa legmélyére süllyed és megmarad Putyin utolsó csatlósának. - vallja Gömöri György költő, nyugalmazott cambridgei professzor. A 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni?

Ő itt Péterfy Gergő. Író. Szavazni fog. Miért?
Ez egy barbár ország! - a 2018-as választások hetében írókat, művészeket kérdeztünk meg, hogy elmennek-e szavazni? Péterfy Gergely, író válaszolt a kérdéseinkre.

Nincs B-terv

Szél Bernadett interjú

+ VIDEÓ

Jobbik? Koalíció? Nőkérdés? Soros? Gyűlölet? Közmédia? Oktatásügy? Egészségügy? Gazdaság? Migráció? Kultúra? Mindenre rákérdeztünk. Fél órás videóinterjú Szél Bernadettel a DRÓTon.

  • Választások 2018
  • Formanek Csaba
  • Élet