Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Arany élet van itt - az egykori Café Eckermann emlékére

A kollázs a sokak számára boldog emlékezetű Andrássy úti Eckermann kávéház emlékére készült, feltehetően bezárása évében (2005). A textus a tízéves Ármin J. K.: A Három Holló című helyszínrajzán, továbbá a kortalan J. W. Goethe: Megnyitó beszéd a pénteki társaság első összejövetelén című beszédén alapul. A DRÓTon közreadja Tillmann, J. A.

 
„Arany élet van itt.”
 
Egyesített leletek az egykori Café Eckermann emlékére
 
Aki óhajt valamit tenni, annak érintkezni kell emberekkel; keresni kell
rokonfelfogásúak társaságát.
Egy bájos kis cafe, a pultnál nagy a teakészlet (Earl Grey, citromos
zöld tea), van muffin, bukta és olaszrizling.
A művészetek s tudományok sem nélkülözhetik a társasmunkát. A tudományok barátai gyakran élnek magukban, bár az ismeretek gyors terjedése feledteti velük a
társaság hiányát. 
Van egy ősi újság-pózna: léc, azon szögek, és át lehet tűzni a
sajtóterméket, és úgy lehet elfogyasztani az üdítőket.
A könyvnyomtatás jótéteményei határtalanok, hasznuk felmérhetetlen; de ennél is szebb hasznot hajt, s mi több, a legnagyobb jóérzéssel párosultan, a személyes
érintkezés.
Nyüzsgés, computer.
Olykor új korszakot nyit lelkünkben egy jókor jött célzás, szó, figyelmeztetés, dicséret vagy ellentmondás, s bár az efféle üdvös útmutatás a véletlen akaratából nem egyszer rég elhunyt auktoroknak köszönhetjük, tízszerte kellemesebb, ha eleven, érző, okos barátunknak mondhatunk érte köszönetet.
Kellemes emberek vannak itt.
Hol több emberben él a hajlam a tudományok művelésére, hol e hajlamot helyzet s külső körülmények örökös munkálkodásra ösztönzik, hol annyi alkalom, buzdítás és támogatás kerülközik, hogy szinte magától megy minden, hol az igaz művészetnek annyi kincsét őrzik, hová annyi utazó hordja ismereteket, hol a legkülönfélébb tudományokban jártas emberek élnek elérhető közelben.
Az újságválaszték: Katedra, Pestiest, Utazás, Magyar Tudomány, Magyar Narancs, Brigitte, Balkon, Színház s a többi.
Hol új könyvek és magánlevelek örökös, eleven mozgásban tartják a gondolkodást, ott természetesnek tetszik bizonyos napok kitüntetése, melyeken együtt örülhetünk a jónak, mit oly kellemesnek s élvezetesnek találunk.
Van itt egy nagyon barátságos kutya, érdeklődő, bajuszos,
emberbarát, pihen és sétál, vagy pedig kéri a menüjét.
Ez a társaság mindnyájunk hasznára lesz, mert lehetővé teszi, hogy időről időre közöljük egymással, amit megtudunk, gondolunk, létrehozunk. Mindig jobban megy a munka, ha az élet szerteágazó teendői közepette akad egy óra, melyben bizton számíthatunk nagyra becsült barátaink érdeklődésére.
Az tetszik nekem a legjobban, hogy a kedvenc poétámnak, Ady Endrének a kedvenc helye volt, vannak is képek róla, és itt törzsvendég volt.
A hely, hol összegyűlünk, e találkozás időpontja, s azoknak figyelmes jelenléte, kiknek egyenként s együttesen oly sokat köszönhetünk.
Kedvesek a pincérek is, egyszóval arany élet van itt.
Egyszóval külső s belső körülmények egyaránt remélni engedik, hogy időlegesen szövetkezett társaságunk sok éven át folytathatja majd haszonnal tevékenységét.
Ennyi a beszámolóm a Három Hollóról, lejárt a fél óra, mindjárt megyünk.
 

KAPCSOLÓDÓK

Ér-e egy kávét egy vers?

+ VIDEÓ

Beváltható értékkel bír-e manapság a vers?  Tudunk-e fizetni verssel a kávénkért? A Költészet Világnapján kipróbáltuk. Lefordítottuk, leírtuk és elvittük a kávéházba az egyik kedvenc versünket - Jorge Luis Borgestől A tengert -, de közben a Duna partján meghallottuk a szerző, Borges hangját...  Mágikus és mégis realisztikus videónk a DRÓTon.


TILLMANN J. A. a DRÓTon

Vele nőttünk fel. És mentünk végig szinte mindenen.  Öntudatunk és nyelvünk kétségtelen része. Így aztán velünk van, amíg vagyunk. Jó volt, hogy volt. És jók voltak a találkozások vele ebben a téridőben. - Írta az alábbi ezredvégi beszélgetés készítője, Tillmann J. A. Esterházy Péter halálakor a minap. A DRÓTon most elolvashatjátok Tillmann és Esterházy 1992-es (!) fájdalmasan aktuális beszélgetését. 
 
Hamvas még nem Evola, mint ahogy a lápvilág sem az ő sara- Tillmann J. A. írása a DRÓT főszerkesztője és a Magyar Hüperión között kialakult vita kapcsán. 
 
TeNeBiSzi ékes világa 
Az ember ínséglény. Csupaszon születik. Nincs se páncélja, se héja, se háza, ami a hátára nőtt volna. Nincsenek színes tollai, továbbá színjátszó pikkelyeknek is híján van." - mondta Tillmann J. A. Tengely Nóra, Neuzer Zsófia, Biró Zsófi, Szilágyi Sapi ékszer kiállításának megnyitóján a MONO art & design Galériában. A kiállítást most a megnyitó beszéd közlésével és néhány kiálított ékszerről készített fotóval ajánljuk a DRÓTon. 
 

Alattam Attika - Anzix az athéni alkonyatból

...a hátam mögött Európa, alattam Attika, / előttem a thalassza. - Tillmann J. A. verses anzixa Athénból.

 

  • Café Eckermann
  • Budapest
  • kávéház
  • kultúra
  • emlék
  • levelek
  • Tillmann J. A.
  • Ady Endre
  • Élet