Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Álarcok nélkül - Művészportrék Tiszakécskéről 1.+ 3VIDEÓ

Párbeszédbe léphet-e a kortárs művészet a "hétköznapok emberével"? Mitől lesz jó egy szobor? Mitől működik egy festmény? Mit gondolnak erről saját munkáikon keresztül maguk az alkotók? Sorozatunkban Formanek Csaba portréfilmjeit mutatjuk be, melyeket az Új Alkotóműhely Egyesület tiszakécskei művésztelepén készített.Az első három kisfilmből Fekete Attila fotóst, Hidvégi Petra kísérleti keramikust és Retkes Máté szobrászt ismerhetitek meg.

Formanek Csaba
 
Álarcok nélkül
Művészportrék Tiszakécskéről
- 1. rész -
 
Az volt a rejtett célom a forgatás során, hogy a magam számára is újrafogalmazzam az alkotó-művészeti tárgy-befogadó viszonyt. Ez talán elcsépelt téma az elméleti szakirodalomban, a gyakorlatban mégis mindig újra aktuálissá lesz. Lépten-nyomon abba ütközöm, hogy az egyszeri néző-látogató nehezen kerül kontaktusba a kortárs képzőművészettel, vagy egyáltalán a kortárs művészettel. És az alkotók sem könnyen - legalábbis nem nyilvánvalóan - találják meg a maguk befogadó közegét. 
 
Biztosan ilyen zártnak kellene lennie ennek a világnak? Lehetséges, hogy a művészet napjainkban is általánosabb, a "hétköznapi" ember számára is érvényes problémákat fogalmazzon meg? Mit gondolnak erről az alkotók? Milyen problémák izgatják őket az alkotás során, és mit gondolnak arról, hogyan fog mindez majd találkozni a közönséggel?
 
Mitől lesz jó egy szobor? Mitől működik egy festmény?
 
Az az érzésem, hogy "posztkánoni" korunkban az egyes művek (és alkotók) elszigeteltsége jelenti a legnagyobb veszélyt avagy kihívást. Míg például az ókori görögöknél a közös mitológiai háttér minden esetben kontextust teremtett egy-egy alkotásnak, ma a műnek önmaga keretét is hordoznia kell(ene), és mintegy önmaga "mitológiájával" megszólítania a befogadót. A "mitológia" olvasására azonban kevesen szánjuk rá magunkat, hisz az sokszor nehéznek, bonyolultnak, elvontnak, sőt, láthatatlannak tűnik. Az élet maga elfáraszt minket, minek fárasszuk még magunkat művészettel is? Erőlködni, hogy odalássuk azt, ami nincs is ott?
 
Így aztán nem csoda, ha a művészettől sokkal inkább valamiféle szórakoztatást várunk, hogy pillanatnyi impresszióként lekösse az érzékeinket, vagy egy jó kis tréfának tűnjön, amin kuncoghatunk egyet. Fennáll a veszély, hogy a művekhez egyre inkább a közösségi média olvasási szokásaival közelítünk.
 
Benyomás, like, smiley, és görgetünk tovább. Bizonyos, hogy valami lényeges elveszik közben. 
 
Remélem ezek a kisfilmek hozzájárulnak ahhoz, hogy megérezzük a művek körüli - nem mindig nyilvánvaló - szakrális tereket, mindazt a fizikai, lelki és szellemi környezetet, "mitológiát", amelyet egy-egy tárgy, fotó vagy irodalmi alkotás hordozhat-megteremthet-működtethet maga körül. Ha képesek vagyunk amolyan barátságos meditációba lépni a művekkel, nem félünk megkérdezni őket mibenlétükről, jó esélyünk lehet rá, hogy magunkban is felfedezünk fontos belső tereket, mágikus képeket, régen vagy tán sosem hallott hangokat. És
 
a művészettel közösen elkezdjük mélyebben megismerni önmagunkat.
 
1.
ELHAGYOTT HÁZAK
- fotós utazás Fekete Attilával
 
Fekete Attila három éve járja az elhagyott tanyákat Tiszakécske környékén. Fotóin egy eltűnő életmód szellemképeit idézi meg. Kisfilmünkben elkísérjük őt és modelljét a bögi tanyavilágba, ahol egyúttal - szinte észrevétlenül - egy belső utazás résztvevőivé válunk.
2.
ÉRZÉKENY KÖVEK
- bevezetés a kísérleti kerámiakészítésbe Hidvégi Petrával
 
Hidvégi Petra  a "FIBRILLA" sorozat következő állomására érkezett az idei művésztelepen. Kőzeteket épített fagyott, majd zsengélt terrakotta darabokból. Az elemek összeillesztéséhez papírrostos masszát használt. A cellulóz megfelelő aránya és minősége gondoskodott az épülő plasztika erős kohéziójáról. A felületek slipekkel, oxidokkal, mázakkal találkoztak. Kisfilmünkből megtudhatjuk, mi inspirálja a kísérleti kerámia világában.
 
3.
NEM KELL ÁLARCOT FÖLVENNEM
- Retkes Máté szobrai
 
Retkes Máté a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett, a művésztelep vezetője. Munkáiban a szellemi útkeresést fontosabbnak tartja a formai vagy anyagi következetességnél. Portréfilmünkből az is kiderül, milyen lehetőségei vannak ma egy fiatal szobrásznak Magyarországon, vagy hogy mitől lesz szakrális egy tér, és hogyan helyezzünk el kertben szobrot, vagy éppen hogy miért jó az űrtalicska.
 
 
(Folytatjuk!)
 
Készült a VII. Új Alkotóműhely Művésztelepen, 2017-ben.
Felvétel és utómunka: Formanek Csaba
Fotó: Fekete Attila
Támogatók: Tiszakécske Város Önkormányzata, Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár, Új Alkotóműhely Egyesület

KÖZVETLENÜL KAPCSOLÓDÓK

Tizenhat művész szemben a végtelennel

Az Új Alkotóműhely Egyesület és Tiszakécske Város nyílt pályázatára  2015-ben - amit a DRÓTon is olvashattatok - összesen 27 pályázat érkezett 39 helyigénnyel. Az idei művésztelepen végül 16-an fognak részt venni - művészek és szervezők. Teljes lista és bemutatkozók a DRÓTon. 

Retkes Máté: Kelet-Európa

:: Hangfelvétel ::

"...ami itt történt az lopás!" - A fiatal és tehetséges szobrászról, a tiszakécskei művésztelep vezetőjéről, Retkes Mátéról kevesen tudják, hogy verseket is ír. Méghozzá nem is akármilyeneket. A pécsi Periszkóp Rádió esti műsorában Ilyés Lénárd színész szavalta el a szobrász Kelet-Európa című versét. Aktuális hangfelvétel!

Megrázó fényképek Kárpátaljáról 

:: FOTÓRIPORT ::

Képek, amelyek többet mondanak minden szónál. Néhány idézet, amelyek éppen csak sejtetik, hogy mi minden tornyosul e képek mögött. Fekete Attila fotóművész Kárpátalján és Ukrajnában készített megrázó és megható fotósorozatokat, amelyek mellé Ady Endre, Kosztolányi Dezső és Dsida Jenő sorokat választott mottóként. Mindezt most a DRÓTon láthatjátok. 



KÉPZŐMŰVÉSZET a DRÓTon

 

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 1.

Kétszáz alkotás szerepel a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, köztük a DRÓT által Szentendrén kiállított szombathelyi festőművészé, Mészáros Szabolcsé is! A hírre tekintettel Mészáros Szabolcs kiállítását 2016 szeptember 16-ig meghosszabbítjuk, amikor is Szarka Fedor Guido képeit fogjuk a művészek városában kiállítani. Részletek és a tárlatra beválogatott festményről kép itt. - Mészáros Szabolcs a legjobb kétszáz kortárs között - a szentendrei kiállítást meghosszabítjuk
 

2016 július 29-én nyílt meg és már látogatható az első DRÓT-kiállítás Szentendrén, a festők városában. A kis kiállítások terveink szerint egymást fogják követni a Szerb utca 2 alatti Red Lion étterem előterében. A kiállítást lapunk főszerkesztője, Weiner Sennyey Tibor az alábbi esszével nyitotta meg. Víz és fény, avagy mi a festészet? 

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 2.

Festők és költők a legritkább esetben magyarázzák saját műveiket, pedig azért néha nem ártana pár szót szólni. Különösen, ha a versekről első pillantásra úgy tűnhet, mintha kiszakadtak volna közegükből, s valami ismeretlen világba kerültek. Pedig nem. Mit keres Szarka Fedor Guido festményei között Weiner Sennyey Tibor négy verse? Valójában csak hazatalálnak. Ott vannak most, ahová igazán tartoznak. Onnan közelítek az ő képei felé, ahonnan a legbiztosabban kapcsolódok: a verseim felől.  Bali-azúr és tengerifű zöld - Szarka Fedor Guido szentendrei kiállításának megnyitója

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 3.

A művészek, mondják, kész alkotásokat hívnak meg, olyanok, mint a kisrádió, befogják az adást és közvetítik. Néha recsegve, néha sisteregve, de valami jelet kapnak, s a művésznek semmi mást sem kell tennie, csak ezt a jelet a lehető legtisztábban tovább adnia. A befogadó pedig az, aki felé a jel irányul, aki nélkül mit sem ér az egész, akihez el kell jutnia az üzenetnek. Az üzenet néha nem több, mint, hogy állj meg. Semmi több. Állj meg. Csak ennyi. A változás állandósága - Karsai Zsófia kerámia „képeiről”

ÚJ FORRADALOM A MŰVÉSZETBEN 4.

Papageorgiu Andrea nem képeket fest, hanem a fényben úszó színeket festi. A fényben a színt, ami rejtőzik, titkolózik, elbújik előlünk. Fény- és színfestő nő ő.... A megszokás szépsége címmel nyílt kiállítása Papageorgiu Andreának a Lívia-villában Budapesten. A DRÓTon most elolvashatjátok Weiner Sennyey Tibor megnyitóbeszédét. - A láthatatlan színek festője - Papageorgiu Andrea képeiről


Milyen Szókratész bürökpohara? Mi az a vitrográfia? Belefér-e egy üvegtálba az egész univerzum? Milyen Amerikában horvát és magyar kettős identitással alkotni? Szilágyi Csilla vezetett körbe minket a budapesti Croatica központban rendezett kiállításán. Ha van tíz perced és csodálatos tárgyakat akarsz látni, akkor ezt a videót nézd meg! Üveg által világosan + Szilágyi Csilla kiállítása a Croatica galériában + VIDEÓ

Szánj tíz percet a művészetre és gyere velünk - legalább virtuálisan - a fiatal, kortárs képzőművészek kiállítására, ahol az egyik alkotó Juhász Gergő vezet körbe, bemutatva társai és saját művészetét. Most bepillanthatsz a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2016-ban diplomázó, képgrafika szakos hallgatóinak budapesti kiállításba. Van tíz perced fiatal, kortárs, magyar képzőművészek munkáira? Akkor ezt a videót látnod kell!

„A mai világban nincs megadva az anyaság kellő tisztelete” - mondta Kiss Márta festőművész, akinek március 26-án nyílik legközelebb kiállítása. De beszélt nekünk angyalokról és emberekről, festészetről és gyermekvállalásról, a kisgyermekes anyák helyzetéről és a vega konyháról.  Anyának lenni művészet - Kiss Márta interjú

A csúti pottyantóst látjátok? Az nem az, hanem egy diktátor végbele, melybe mindenkit, aki elfogadja és hajbókol hozzá, sőt azokat is, akik kussolnak - egyébként különösen azokat: belepasszíroz. Végbélkúpok lesztek hamarosan mind, vagy, ami annál is rosszabb, biodíszlet ott, ahol egy nemzet tűnik el. - Baranyai Levente kiállítását ezzel az írással nyitotta meg a Hadik Kávéházban Weiner Sennyey Tibor. A felcsúti pottyantós - Baranyai Levente képei elé

„…ez egy ilyen kollektív kölyök-tudatalatti…” - Freund Éva esszéje Rabóczky Judit új szobrairól. -  Az elszabadult vasgyerekekről

Megvolt ez a cseresznyevirágzás valamelyik távoli tavaszon, és szemlélted már hanyatt dőlve a lombokat így. Megvolt, de lefotózni nem lehet az ilyesmit, az nem idéz illatokat így sosem. Kontra Ágnes képeiről. - A tavasz festészete - KULTÚRPART 2015.

Nézzék, közelről csodálják a Királynőt. Nincs koronája, ellenben van öntudata. Tehetsége, remek művészete, finom érzéke. Ő Rabóczky Judit, a Királynő, akinek nem kell a Király. Völgyi Tóth Zsuzsa nyitotta meg a Fészekben Rabóczky Judit kiállítását azzal az írással, amit itt és most a DRÓTon olvashattok. - Rabóczky Judit, a Királynő - Völgyi Tóth Zsuzsa írása

 

Az elmúlt hónapban tizenegy művész vett részt a nyugat-indiai Pune városában közös alkotói programon, köztük egy magyar is: Bubla Éva, aki észt alkotótársával, Lilli Tölppel a város természeti, ökológiai vonatkozásait vizsgálta és dolgozta fel alkotásaiban. A DRÓTon most leírást és néhány képet láthattok az indiai kiállításukról. Művészettel a környezetvédelemért – Bubla Éva és Lilli Tölp kiállítása Indiában

Nem csak kutyákról, nem csak irodalomról, nem csak üvegékszerekről beszélgettünk Czapáry Veronika író, költő, üvegművésszel és Sárfi Gabriella főkoordinátorral a Dumtsa Korzó Fesztiválon, Szentendrén.  - Üvegköltemények szerzője + VIDEÓ

Szarka Fedor Guido T O R O N Y című kiállításán jártunk Művelődési Szinten. Interjút láthatnak az alkotóval és részleteket a megnyitóból. Tornyokat építetek magyarok! - Szarka Fedor Guido képei a MÜSZIben + VIDEÓ

Szarka Fedor Guido kiállítása április elsején nyílik a győri Esterházy-palotában. Műtermében látogattuk meg a művészt, ahol nem csak a most nyíló kiállításról, és az új képekről, hanem a rombolás és építés misztériumáról is beszélgettünk. Videó és részletek a DRÓTon. - Mi az az āratī? - Látogatás Szarka Fedor Guido műtermében + VIDEÓ

Az emberiség számára három ajándék adatott meg. Az egyik a filozófia, a második a vallás és a harmadik a művészet. - mondta Rácz Géza, a Kagylókürt folyóirat főszerkesztője április elsején Győrben, a Rómer Flóris Múzeumban, ahol ezekkel a szavakkal nyitotta meg Szarka Fedor Guido nagyszabású kiállítását. A DRÓTos videónkon keresztül most meghallgathatjátok a megnyitóbeszédet és bepillanthattok a kiállításba, amely 2016. május 1-ig látogatható. Ez az āratī! - Rácz Géza beszéde Szarka Fedor Guido kiállításának megnyitóján + VIDEÓ
 

Most vasárnap Győrben Szarka Fedor Guido kiállítását nem csupán megnézhetjük, de közelről is megismerkedhetünk a művész alkotómódszereivel, sőt ki is próbálhatjuk azokat. Az Āratī kiállítás megnyitóján is ott voltunk, meglátogattuk a műtermében Guidót, most pedig Zemlényi-Kovács Barnabás rövid elemzését közöljük a tárlatról, melyet május elsejéig lehet megtekinteni Győrben. Írás, részletek és művészet: a DRÓTon. Ha tetszett: add tovább! Az értő szellem derűje - Szarka Fedor Guido győri kiállításáról

Ezek a felismerések, ezek a kis szimmetriák vezethetnek a nagy szimmetriákhoz, akár a fraktálokig, sőt, a teremtésben levő szervező erő, a végtelen rend, az Örök Egy megértésig. Vagyis, amikor Szarka Fedor Guido symettriconokat alkot és állít elénk különböző technikákkal, akkor istenbizonyítékokat mutat fel. Nem mást tesz a képzőművészet eszközeivel, mint amiről Aquniói Szent Tamás beszél a quinque viae, vagyis az istenbizonyítás öt útja során, vagy amit mi tehetünk, amikor megforgatunk egy tobozt az orrunk előtt. Az organikus, élő formák, mint az arcok és a fák tükrözése egyszerre tudás és vallás, egyszerre szépség és bölcsesség, egyszerre asztrológia és ayurvéda, egyszerre Nakula és Sahadéva. Mi a titka szimmetriának? - Szarka Fedor Guido SYMMETRICON c. kiállításának megnyitója.

 

DRÓTkonyha

Egyedülálló főzőműsort közvetít mától néha a DRÓT! Itt van végre a DRÓTkonyha! :) Milyen művészien főzni művészekkel? Milyen egy igazi spagetti, amit Mészáros Szabolcs festőművész készít nekünk szombathelyi műtermében? Miért fontos a víz és a táj? Miért jó ázó kocsikat festeni? Miért kell és hogyan lehet a paradicsom héját szakszerűen eltávolítani? A DRÓTkonyha első filmjéből kiderül. Ha tetszett: add tovább! :) Hogyan főzzünk spagettit? - Főzés Mészáros Szabolcs festőművésszel - DRÓTkonyha1.

Gyakran ér minket a kritika, hogy teljesen elszállt dolgokat is közlünk. Ezt  visszautasítjuk, és nagy örömmel ajánljuk figyelmetekbe a DRÓTkonyha második részét, amelyben megtekinthetitek Nagy Zsófia festőművész ehető képeit és meghallgathatjátok Dobai Bálint költő iható haikuit. Zabálni fogjátok! Vagy nem. Mindenesetre megköszönjük, ha megosztjátok :) Fogyasztható művészet - ehető képek és iható szavak - DRÓTkonyha2

 

 

 

  • Tiszakécske
  • Új Alkotóműhely
  • Retkes Máté
  • művészportrék
  • videó
  • Művészet