Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

400.000 forint díjazású pályázat Jack London emlékére Centauri ajánlásával!

Remélem, ez a pályázat épp úgy inspiráló lesz sokaknak, mint annak idején Jack számára egy irodalmi pályázat. Ugyanis Jack írói útja is egy pályázattal vette kezdetét. Arra kérlek benneteket, hogy gondoljatok azokra a fiatal emberekre, akik talán ettől a pályázattól kapnak bíztatást vagy inspirációt. Nekünk mindössze annyi a dolgunk, hogy a lehető legtöbb helyre eljuttassuk a pályázat hírét.

 
PÉNZDÍJAS PÁLYÁZAT JACK LONDON EMLÉKÉRE
 
Pályázat
 
AZ ÚT SZAVA
 
400.000 forint díjazású képzőművészeti pályázat Jack London halálának centenáriumán.
 
Jó reggelt!
 
Közeleg Jack London halálának 100. évfordulója. És mennyire jó, hogy erre mások is gondolnak, mi több, 400.000 forint díjazású képzőművészeti pályázatot is meghírdetnek!
"Hihetetlen életenergia" - mondják Jackről a kiírók. Pontosan ettől fontos nekem is. Attól az erőtől, ami lehetővé tette, hogy szorult helyzetekben is kitartóan harcoljon az igazáért és boldogulásáért. Remélem, ez a pályázat épp úgy inspiráló lesz sokaknak, mint annak idején Jack számára egy irodalmi pályázat. Ugyanis Jack írói útja is egy pályázattal vette kezdetét. Arra kérlek benneteket, hogy gondoljatok azokra a fiatal emberekre, akik talán ettől a pályázattól kapnak bíztatást vagy inspirációt. Nekünk mindössze annyi a dolgunk, hogy a lehető legtöbb helyre eljuttassuk a pályázat hírét. Támogassátok azzal, hogy megosszátok másokkal is. Előre is köszönöm a kiírók és Jack nevében. Nektek pedig mi mást kívánhatnék mára, mint életenergiát, jó sokat - és persze mindenben és mindenből a legjobbakat! 
Üdv: Cen'
 

A Kepesita Collection (kepesitacollection.com) pályázatot hirdet 35 év alatti kortárs képzőművészek számára. A pályázat koncepciója az, hogy a nyertes pályamű 400.000 Ft értékben megvásárlásra kerül a gyűjtemény részére.

 
Téma: Az Út szava
 
A Kepesita Collection idei, 2016-os pályázatára olyan kortárs művészeti alkotásokat vár bármilyen médiumban – festmény, grafika, szobor, installáció, fotó, film, multimédia stb., – amik az ’Út szava’ témakörét járják körül.
 
A pályázat leírása:
A pályázat témakörét Jack London (1876-1916) kalandos életútja, illetve halálának századik évfordulója ihlette. London elképesztő életét átjárta a folyamatos menni és tenni vágyás. Nem tudott és nem is akart ellenállni az őt mindig újabb és újabb kalandokba és élethelyzetekbe sodró erőnek. London, bár főleg fikciót írt és korának egyik legjobban kereső írója volt, mégis elmondható, hogy megélte, amit írt. Alaszkai aranyláz – az ott született jegyzeteiből haláláig születtek északon játszódó történetek. Hobóként bejárta az országot, hol gyalog, hol vonatokon lógva. Osztriga halász és vitorlázós élményeiből nem egy műve táplálkozik. Matróz, gyári munkás, hadi tudósító, sport riporter.
Hihetetlen életenergia.
 
Autodidakta módon korának egyik kiemelkedően művelt emberévé képezte magát. Agrárterületen számos újítás fűződik a nevéhez és politikában is aktív volt. 
London nem félt megújulni és tárt karokkal várta az ismeretlent. Az ’Út szava’ hívó szó tehát erre utalna: az új, ismeretlen, gyakran veszélyes és sokszor félelmetes, mégis megújulni tudó és akaró világ megteremtésére.
 
A pályázat témája tágan értelmezhető, de fontos, hogy a pályázó művek kapcsolódjanak ’Az Út szava’ hívó szavához.
A támogatásra szánt összeg: 400.000HUF.
Pályázó személyek: 35 év alatti kortárs képzőművészek
Beküldési határidő: 2016. november 13, vasárnap.
Az összes anyagot kérjük feltölteni egy pdf-ben a https://kepesitacollection.com/palyazatopen-call/ alatt található Jelentkezési lapra.
A pályázat anyaga:
– önéletrajz
– portfólió
– a pályázó anyag dokumentációja, leírása
– ár/költségvetés (mi tartozik pontosan a megvásárlásra kínált alkotás(ok)hoz,
pl. 1db x cm xy cm olaj, vászon festmény, 5 db x cm xy cm számozott litográfia sorozat, egy video stb.)
– nyilatkozat arról, hogy a pályázó mű „dobogós” (első 10) szelekciója esetén az anyag feltölthető-e vagy sem a Kepesita Collection blogjára.
Hiányos pályázati anyagot nem áll módunkban elbírálni. Kérjük, készüljetek fel arra, hogy az
első 10-be bekerült anyagokat élőben bírálja el a zsűri, tehát a műtárgyak – ideális esetben a
művész által – személyes bemutatásra kerülnek egy később megadott címen.
A zsűrizést az első 10 munkából egy rövid kiállítással kötjük össze, így a legesélyesebb alkotások a nagyközönség számára is megtekinthetőek lesznek.
A pályázati anyagot szakmai zsűri értékeli. A nyertes pályaművet a http://www.kepersitacollection.com blogon tesszük közzé december 1-jén.

További kérdésekre a collection@kepesita.org címen tudunk válaszolni.

FORRÁS

 


 

Centauri
 
Utóirat
(az a jelenet a Jákobból, ahol Jack, egy pályázat nyerteseként, bemegy a szerkesztőségbe):
 

"Szépen felöltöztem tiszta ruhába, kisuvikszoltam a cipőt, lekeféltem a kalapot, és magabiztosan, hót nyugodtam elindultam a vicinálishoz. Gond nélkül kapaszkodtam fel az első kocsira, ismerőssel nem találkoztam. A szerkesztőségben komoly, keménykalapos, szivarozó urak fogadtak nagy örömmel, bár ugyanakkor nem kis csodálkozással is. Le sem tagadhatták, hogy nem ilyen fazonra számítottak.
– A pályázat miatt jöttem.
– Jack London? – kérdezte az egyik.
– Igen, ha nem zavarok.
– Nahát, maga ilyen fiatal? Nem hittük volna! – kiáltotta a másik.
Leültettek, gratuláltak, a jövő héten hozzák le a Tájfun Japánban-t, mondták, le nem vették rólam a szemüket, kérdezgettek, mit csinál, honnan jön, mi történt magával, hogy így néz ki, baleset, ugye nem súlyos, gyakran történik magával ilyesmi, a szüleivel él, iskolába jár, akkor mivel foglalkozik, hajós, nem mondja, saját hajója van?, és ez biztos?, nahát, egy pohár vizet?, teát?, nem, inkább whiskyt?, ilyen fiatalon, ahogy gondolja, régóta ír?, és sokat, és tényleg járt Japánban?, úristen, a Kelly-seregben is?, azzal a csőcselékkel?, mindegy, a lényeg, hogy most itt van, jól tette, hogy otthagyta őket, bár tudja, kicsit meglátszik magán, nem azért, hogy megbántsuk, de a ruhája, szóval, ha legközelebb jön, nincs valami más?, valami újabb?, ha nincs, az sem baj, végtére is nem a ruha teszi az írót, s nevettek, csak tudja, nem árt…
Kicsengették a kétszáz dollárt, s ahogy számolták a pénzt, támadt egy érzésem: mintha sajnálnák tőlem. …Hogy egy ilyen szakadt népfia-jellegű zöldfülű a szerző. Tény, hogy kiszaladt ez meg az a számon, néhány bazd meg, jó pár franc és fene, hiába, igaza volt Ms. Coolbirth-nek, írók nem dumálnak így, azaz beszélnek, pardon, szerkesztők pláne nem, azt hiszem, az író-szerkesztő urak is így gondolták, de mit volt, mit tenni, megnyertem, hát csengettek. Nem tudtam eldönteni, a sajnálatuk vagy a csodálkozásuk a nagyobb. Úgy álltak ott, mint akik először látnak embert, de azért búcsúzóul azt mondták – meg kell hagyni, roppant udvariasan –, hogy küldjek még írásokat, ilyen ifjú tehetségre szüksége van a lapnak és – tették hozzá – Amerikának. Furcsálltak, mindent, ami én voltam, a cipőmet, a kalapomat, a beszédemet, a gesztusaimat, rendben, de hittem nekik és büszkén hagytam el az irodájukat, több napi beszédtémát hagyva nekik hátra.

A tágas, pálmákkal és kaktuszokkal díszített aulában magam korabeli fiatalemberek diskuráltak. Igen, fiatalemberek. Olyasfajták, akikkel nemigen érintkeztem. Találkozhattam volna effélékkel, ha teszem azt a St. Anzelmben nappalin tanulok, na de így, levezőn, s közben a Red Snow-n szolgálva? Bajosan. Tudod, mit? A Webster út környékén az ilyen úri fiú az úton is ritka. Legtöbb ilyet még a New Yorki könyvtárban láttam. Szóval állnak, szivarozgatnak ott vagy öten-hatan, látják, jövök le a lépcsőn, elhalkulnak, pusmognak. Na, még pár seggfej, gondolom, akik a cipőmet méricskélik meg a Stetson-kalapot, akik ellenállhatatlan vággyal bámulják összezúzott arcom zöldeskék márványát. Jézusom, gondolhatják, ezzel meg mi történt, ez meg hogyan kerül ide, mi ez, ki ez, csavargónak néz ki, de én teszek rájuk, egy a lényeg, nyertem a pályázaton, a kétszázat már az iroda előtt a csizmámba dugtam, jó helyen van, a többi nem számít."

 


CENTAURI a DRÓTon

Életről és halálról, hitről és tudásról, saját otthonáról, a megállás fontosságáról, a Jack London emléktúra titkos részleteiről, arról, hogy az irodalom ajtó, és a pipáról beszélgettünk Centaurival az első videóinterjú harmadik, befejező részében.  Ez az út a hajóm - Az első videóinterjú Centaurival / 3-2-1...

Nem sokkal éjfél előtt megjelent hat fickó az ópiumcsempészés miatt lekapcsolt Idlerről. Az Idler – a környék legelegánsabb, legfélelmetesebb hajója – hetek óta karanténban volt, csak egy a karbantartásért felelős matróz téblábolt rajta, a kapitány előzetesben ült, a legénység meg Oaklandben lézengett... Centauri szaftos részletet küldött a DRÓTnak most megjelent regényéből, a Jack London életét feldolgozó Jákob botjából. Itt olvashatjátok. - Centauri: Út „Kínába” – szaftos részlet a Jákob botjából

..persze csak ha éppen arra jársz amerre ő. Sőt, befolyásolhatod is az útját! Jack London születésnapján Centauri az első hazai író-olvasó találkozójára indult. Zsebében öt rongy, kétszáz névjegy, és arra megy, amerre viszik. Összefoglaló egy zseniális prózaíró őrült ötletlének előzményeiről és első napjáról a DRÓTon. - Szedd fel az írót... - Centauri Jack London-túrán

„A magyar irodalom egy rohadt szépen sminkelt hulla!” - Centauri meztelenségről és napirendről, valódi-, ál-, és szerzői-nevéről, legutóbbi és legújabb regényéről, fiatal írókról, a magyar irodalom gyengeségeiről és a posztmodern haláláról vall. Adddig provokáltuk, míg végül parázsló vitába hajló beszélgetést folytattunk a magyar próza semmiből és névtelenségből, meztelnül és szárnyakkal előugró, majd mindig eltűnő mesterével a DRÓTon. - Madár vagy szatír? - Centauri nagyinterjú

Gondolja, hogy odautazhat? Ezek szerint azt sem tudja, hogy alig másfél éve nyílt ez a lehetőség. Civilek eddig nem utaztak, s ha fognak is, nagyon sokba kerül. De tudja, mit? A kísérleti utasok közül ketten ellenreakciót mutattak az elixírrel szemben. Ha jól meggondolom, beszervezhetném a helyükre. Méltányos áron. Mit szól? De mielőtt bármit válaszolna, árulja el, miért kíváncsi a Parallelidákra?" - Balatonalmádi felett üldögéltünk a tábortűz körül barátainkkal, egymást rémtörténetekkel szórakoztattuk és a Tambora vulkán 1815-ös kitörésére emlékeztünk, no meg Byronra és Shelleyre, amikor Centauri a DRÓTon most olvasható sci-fi novellát olvasta fel.  - Centauri: PARALLEIA - sci-fi novella

„A magyar irodalom egy rohadt szépen sminkelt hulla!” - Centauri meztelenségről és napirendről, valódi-, ál-, és szerzői-nevéről, legutóbbi és legújabb regényéről, fiatal írókról, a magyar irodalom gyengeségeiről és a posztmodern haláláról vall. Adddig provokáltuk, míg végül parázsló vitába hajló beszélgetést folytattunk a magyar próza semmiből és névtelenségből, meztelnül és szárnyakkal előugró, majd mindig eltűnő mesterével a DRÓTon.  - Madár vagy szatír? - Centauri nagyinterjú

Kevesen tudják, hogy a titokzatos író, a Kék Angyal és a Jégvágó alkotója fotózik is. Méghozzá nem is akárhogy! A DRÓTon most rövid vetítés a Jégvágó című regény (Magvető, 2013) kötetbemutatóján kiállított fotókból- A titokzatos Centauri fotói 

Ezen a felvételen a DRÓTon most Centauri 1-2 perces novellákból álló, Villanovellák névre keresztelt füzérének egyik darabját halljátok Stefanovics Angéla felolvasásában. - Centauri: A CSENGŐK - Felolvassa Stefanovics Angéla

Önleleplező fotót publikált magáról a rejtélyes író: Centauri. A Könyvfesztiválról szóló blogbejegyzésében kiderül, hogy milyen hasonlóságok vannak közte és Johathan Franzen között, továbbá azzal bosszant még mindig - ha jól értjük -, hogy a posztmodern halott és történet nélkül aligha lehet igazán jó próza. És mindezek ellenére még a kortárs magyar irodalmat bemutató észt antológiába is beválogatták. Őrület! Fotó, blogbejegyzés, és egyéb népszerű gusztustalanságok a DRÓTon. Népszerű, ámbár gusztustalan


Kiderül, hogy a prózában mégis számít valamit a történetmesélés, hogy Joyce ritka nagy állat volt, a posztmodern irodalom meg átverés. Hogy is jelenik meg ez a Jégvágóban? - Centauri mesél - Kultúrpart

 

 

 
  • Jack London
  • Centauri
  • pályázat
  • közösség
  • művészet
  • Alkotó