Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

2016. március 15. - Percről-percre - IDUS ♥ ÉLŐ

Különleges március 15-ét ünnepelhetünk idén, hiszen nem csupán az 1848-as forradalomra és győztes szabadságharcra emlékezünk, de száz éve, ugyanezen a napon kiáltották ki a Dunai Köztársaságot (Dunajska Republika, Republică Dunareăn, Donaurepublik) az Alapító Atyák, kőbe vésett alkotmányunk pedig azóta garancia népeink békés együttélésére és zavartalan fejlődésére. E fejlődés jegyében ma több fontos újítás, törvény is életbe lép, miközben a nemzetközi helyzet tovább fokozódik.

Tudósításunk folyamatosan frissült...
 

A DRÓTszerkesztőségének közleménye

 
Mivel nagyon sok hozzászólást és levelet kaptunk, szeretnénk leszögezni, hogy az alábbi - 2016. március tizenötödikei - összeállítás egy párhuzamos valóság világát tárta a közönség elé. Fikció, utópia vagy disztópia tehát.
Írói Becker András, Hári Péter, Péterfy Gergely, Petneházi Gábor és Weiner Sennyey Tibor. 
Bármilyen párhuzam a mi valóságunk és a Dunai Köztársaság elképzelt világa között csupán a véletlen műve. Ahogy Zagorka, a Köztársaság nagy írónője mondta egyszer a telefonba: „A valóság olyan, mint a kétharmad. Mindig töredék, sosem egész.”
 
Szentendre, 2016. március 17.

 

 
 
BUDAPEST, TERÉZVÁROS, 2016. március 15. 20:00
 
Megdöbbentő!
 
Összeállításunk hatására csörgött a telefon és hazánk miniszterelnöke keresett. Azt mondta, hogy a félreértések megelőzése érdekében szeretettel vár ötórai teára otthonában. A beszélgetésen kijelentette:
 
Teljesen megfér az „anyaság” és a „politikusság” egymással, különösen, mert lényegüket tekintve rendkívül hasonló mindkettő, hiszen az önzetlen gondoskodást gyakoroljuk bennük. 
 
 
BUDAPEST, PILVAX, 2016. március 15. 19:13
Holnaptól lehet szívni
ma legalizálják a cannabis-származékok fogyasztását hazánkban 
 
Hosszú viták és egyeztetések előzték meg a mai napot, amely hamarosan a tolerancia és a tudatosság felé tett újabb lépésként fog bevonulni a történelembe. Bár 
 
ma még illegális, de holnap reggeltől hazánkban legálisan lehet kapni és termeszteni cannabist, amivel Hollandia mellett egyedülállóak leszünk a világban. 
 
Mint Szlota János, mezőgazdasági miniszter elmondta: „Ez nem egyszerűen egészségügyi kérdés, hanem mezőgazdasági is, hiszen a délalföldi régió fejlesztésének fontos problémáját is megoldja.” – Ezután a régió jövőbeni problémáiról beszélt a globális felmelegedés várható hatásai miatt, ill. felhívta a figyelmet, hogy a Dunai Köztársaság mezőgazdasági és környezetvédelmi hozzájárulását – ellentétben a nagybirtokosokkal – nem kell fizetnie azoknak az őstermelőknek, akik cannabis ültetvények telepítésébe kezdenek, tehát adókedvezményt kapnak. A különböző aggályokat eloszlatandó Szlota János a következőket mondta: „Értsék meg jól, hazánknak kiváló turisztikai adottságai vannak, nem véletlenül a legnépszerűbb célpontok közé tartozik a világon. 
 
Amikor valaki meglátogatja méltán neves városainkat, fürdőinket, vendéglátóegységeinket, akkor most már nem csak jókat ehet-ihat, fürödhet-pihenhet, hanem kedvére és legálisan szívhat is.” 
 
– a sajtótájékoztatóra érkezett újságírók körében a humorérzékéről közismert miniszter e megjegyzése hatalmas derültséget váltott ki, aki ezután így folytatta: „Engedjék meg, hogy pár szót szóljon kiváló barátom Andreas Sam.” – A belügyminiszter szerint: 
 
„2016. március 15. nem csak azért fog bevonulni közös emlékezetünkbe, mert méltón emlékeztünk történelmünk nagyjaira, hanem mert ismét nagy lépéseket tettünk afelé, hogy lebontsunk a prekoncepciókkal gondolkodók és a hipokraták fellegvárait.
 
Miért büntetnénk egy egészségre ártalmatlan növényt, amikor adóbevételeink is lehetnek belőle? Miért kriminalizálnánk fiatalok ezreit, akik akkor is fogyasztanak cannabist, ha mi tiltjuk? Miért néznénk gyereknek társadalmunk tagjait, amikor azok felnőttek és döntésképesek? Figyelmünket hazánk drogstratégiájában teljes mértékben a felvilágosítás és a megelőzés felé fordítjuk. Mindeközben szeretnénk hangsúlyozni, hogy az úgynevezett „dizájner-” és kemény drogokkal szemben továbbra is a zéro-tolerancia érvényes. A cannabis-, alkohol- és dohánytermékekből befolyó bevételeket pedig az említett megelőzés, felvilágosítás, elterelés költségeire fordítjuk teljes egészében, ahogy erről a ’17-es költségvetés vitájában már szó is volt.” – ezután pedig nem teljesen váratlan fordulatként a sajtótájékozatót ismét Szlota János folytatta... erről már videót is forgattunk:
 

 

(DRÓT, Hanzély Márton – Budapest, Pilvax)


 
BUKAREST, 2016. március 15. 19:10
Fáklyás felvonulás Bukarestben
 
Bukarestben a délelőtti Egyesülés-téri hivatalos ünnepségek után este 7 órára hirdettek fáklyás felvonulást civil szervezetek részben továbbra is az ünneplés és megemlékezés jegyében, részben pedig azzal a céllal, hogy így álljanak ki a menekültek befogadása mellett. Mint ismeretes, az aldunai telepes-projekt bejelentését követően több névtelen fenyegetés is érte a város régi repülőterén kialakított (és az országban legnagyobb) befogadó-állomást, ill. annak munkatársait. Aurel Floreanu, az esti megmozdulást szervező egyik civil szervezet vezetője a DRÓTnak így nyilatkozott:
 
„Fontosnak tartottuk megmutatni, hogy a többségnek (az Oroszországból pénzelt szélsőséges csoportok, sőt az EU több vezető politikusával szöges ellentétben) továbbra is az a véleménye, hogy ezeket az embereket kutya kötelességünk befogadni, mert elsősorban emberek vagyunk mindannyian, és ha egy embertársunk bajban van, azon mindenképpen segítenünk kell. Különösen, ha háborús menekültekről van szó. Ez nem lehet kérdés.”
 
A felvonulás ezekben a percekben indul a térről, tudósítónk szerint mintegy 15ezer ember gyűlt össze a kellemes kora-tavaszi időben.
 
(DTI)

 

PÉCS, 2016. március 15. 18:53
Korrupciót kiált az ellenzék
 
Komoly korrupciós ügybe keveredett Szabó Vlagyimir, Pécs kormánypárti polgármestere. A Tiszta Kezek Egyesület tegnap sajtóközleményt juttatott el az MTI-hez, melyben azzal vádolják a politikust, hogy szolgálati laptopját több alkalommal bizonyíthatóan magánutazásra vitte magával. Az Egyesület szerint Szabó február 23-án és március 4-én is fehér KG ProBook használata közben fényképezték le a kehidai Thermal Hotelben, márpedig a polgármesterek szolgálati laptopjai a 2014 végi egységes állami beszerzések óta köztudottan ilyenek. Szabó határozottan tagadja a vádakat, elmondása szerint szolgálati laptopja mellett rendelkezik egy ugyanilyen típusú magántulajdonú eszközzel is, tehát nem a kincstári gépről intézte magánügyeit nyaralásán. Az ellenzéki pártok közös közleményben jelezték, hogy Szabó védekezését nem tartják életszerűnek, és azonnali átfogó vizsgálatot tartanak szükségesnek. Az ügyben azóta megszólalt a kormánypárt szóvivője is, aki egyelőre védelmébe vette Szabót, leszögezve azonban, hogy amennyiben a vádak valósnak bizonyulnak, a politikusnak távoznia kell a pártból, és a közéleti Etikai Kódex szellemében a polgármesterségről is le kell mondania.
 
(DTI)
 

BUDAPEST, 2016. március 15. 18:33

Új energiacél: 75%
 
75 százalék fölé kell emelni hazánkban a megújuló energiák részarányát 2026-ig – hirdette meg tegnap a Zöld Út a Jövőbe energetikai koncepciót Solarescu Anton energetikai kormánybiztos. A felvázolt terv egyelőre csak tág keret – a konkrét lépések kidolgozása széles társadalmi egyeztetés keretében, kutatóintézetek, szakértők, gazdasági és civil szervezetek bevonásával a következő 1 év folyamán történik majd meg.
 
A Zöld Út a Jövőbe kereteinek megalkotásáért felelős szakember, Johannes Wirth elmondta, hogy a koncepció kidolgozása során három fő elv érvényesült: a „zöldítés”, a diverzifikáció és a lokalizáció. A villamosenergia-termelésben az újgenerációs napelemek és szélerőművek telepítésére helyeznék a hangsúlyt, különös tekintettel a lakossági és más kiserőművekre, míg a termikus energia terén főként a hőszigetelésre, a passzív hőtermelésre és a hőszivattyús rendszerek elterjesztésére koncentrálnának. 
 
A koncepció szerint a Paksi Atomerőmű blokkjait a tervek megvalósulásával párhuzamosan, folyamatosan állítják le, 2026-ban pedig a teljes erőmű bezárásra kerül.
 
Ugyancsak leállításra kerülnek a széntüzelésű erőművek, a hagyományos energiatermelés egynegyedes arányát mind a villamosenergia-termelésben, mind a lakossági fűtés terén kizárólag a Norvégiából importált gáz adja majd.
A célkitűzést az ellenzék is teljes mellszélességgel támogatja, ugyanakkor több radikális zöld szakértő fejezte ki csalódottságát amiatt, hogy a koncepció, ha csak 25% erejéig, de továbbra is teret ad a környezetkárosító, nem-megújuló forrásoknak.
 
(koztarsasag.eu)
 

KASSA, 2016. március 15. 18:10
Kassai tudósítónktól
 
A hazai nehézipar fellegvárának számító városban az ipari miniszter, Valentin Ungureanu (Zöldek) volt a meghívott szónok. A miniszter beszédében újra aláhúzta a megújuló energia fontosságát, amit a XXI. század legnagyobb kihívásának nevezett, de mint mondta, a kormány
 
„százszázalékosan eltökélt az új energetikai koncepció maradéktalan végrehajtásában.”
 
Ungureanu kitért a Krakkó mellett tervezett lengyel atomerőmű kérdésére is. A jelenlegi helyzetben szerinte a Köztársaságnak erőt kell felmutatnia, hiszen magának a lengyel népnek sem lehet érdeke, hogy egy ilyen veszélyes, elavult, pazarló és környezetszennyező beruházás valósuljon meg náluk, arról nem is beszélve, hogy a szomszédos köztársasági területek, különösen a Szepesség egy üzemzavar esetén közvetlenül lennének fenyegetve. Ha nem teszünk sürgősen valamit, Oświęcim neve hamarosan a halállal és a pusztítással lesz egyenértékű. Nem hagyjuk, nem engedjük, zárta beszédét az ünneplő közönség éljenzése közepette.
 
(DRÓT-DTI)

 
ZÁGRÁB, 2016. március 15. 17:55
Zágrábból jelentjük
 
Zágrábban az ünnepi megemlékezéseket az ún. illírista tüntetők egy kisebb csoportja zavarta meg. A hagyományosan a Jelasics szobornál rendezett ünnepségen éppen Stjepan Tudjman polgármester mondta köszöntőjét, amikor mintegy tucatnyi feketeinges tüntető szaladt fel a pódiumra, hangosan követelve többek közt az orosz-ellenes köztársasági külpolitika megváltoztatását, valamint Jelasics szobrának Bécs helyett Budapest felé történő elfordítását. Mintegy ötpercnyi hangoskodás után a tüntetők az ünneplő tömeg gúnyos szidalmaitól és tapsolásától kísérve levonultak az emelvényről. Az incidenst követően a rendőrség megerősítette az orosz konzulátus védelmét, mert a provokáció után fennáll a veszélye, hogy a március 10-ieihez hasonló spontán megmozdulásra kerül sor az épület előtt. Mint ismeretes, akkor a lengyel-orosz szerződés aláírásának hírére mintegy háromezer emberből álló tömeg gyűlt össze a zágrábi orosz konzulátus előtt, és ledöntötték annak kerítését. 
 
(DTI)
 

VARSÓ, 2016. március 15. 17:27
Putyin Varsóban
 
Az Orosz Föderáció elnöke a mai napon Varsóban vett részt hivatalos látogatáson, ahol Jaroslaw Kaczynski miniszterelnökkel, valamint kormányának tagjaival tárgyalt.
 
A tárgyalások kitűzött témái a múlt héten Moszkvában aláírt orosz-lengyel hitelszerződés és az Oświęcimben a Roszatom által 2020-ig felépítendő új atomerőmű voltak.
 
Az orosz elnök a találkozót követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta: nem nyugtalanítja a Dunai Köztársaság kormánya által a szerződés hírére bejelentett embargó, az élelmiszer-ellátást hazai forrásokból is biztosítani tudják, a lengyel embereknek pedig jogukban áll eldönteni, hogy atomenergiával vagy a Köztársaság által szorgalmazott megújuló 
forrásokból akarják-e az energiaszükségleteiket biztosítani. Kaczynski miniszterelnök ehhez még – nyilvánvalóan a Köztársaság kormánya elleni éllel – hozzátette: Lengyelország függetlenségének és hagyományos értékeinek a „liberális, narkós fertővel” szembeni megvédelmezésének kulcsát az Orosz Föderációval ápolt kapcsolatok még szorosabbra fűzésében látja. A varsói rendőrség eközben a Krakowskie Przedmiescie-n a sajtótájékoztató idejére bejelentett ellenzéki tüntetést betiltotta, a területet lezárta, a szervezőket letartóztatta, azután hogy
 
már a délelőtt folyamán kisebb összecsapásokra került sor ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók között
 
az egykori gettó területén.
 
(Varsó – AFV)

 
 
BUDAPEST, TERÉZVÁROS, 2016. március 15. 16:59
 
BRÉKING: Magyarország miniszterelnöke ötórai teára hívta a DRÓT főszerkesztőjét. Részletek hamarosan...
 
(DRÓT - WST)

 
BUDAPEST, PILVAX, 2016. március 15. 16:08
Budapesten minden csendes, békés és szabad
 
A pesti megemlékezések helyszínei között fáradhatatlanul cikázik tudósítónk, Hanzély Márton is, aki az imént alábbi összefoglalót küldte szerkesztőségünkbe a Pilvaxból:
 
Elképzelni is nehéz, hogy milyen lehetett 1848 március 15. forrongó hangulata, amikor még küzdeni kellett a szabadságért. Bár kétségtelenül, még ma is sokmindenben kell fejlődnie hazánknak, mégis elgondolkodtató, hogyha a csodálatosan rekonstruált és elképesztően népszerű Pilvax kávéházban leül az ember, akkor olyan távolságot érez az 1848-as események, a forradalom és szabadságharc országa, és napjaink hazája között, mintha nem is évszázados, de ezredéves távolság volna. Mégis
 
bennünk csorog tovább a sokáig élő Petrovics, - a fiatalon és tragikus hirtelenséggel elhunyt - Jókai, és különösen a forradalom utáni konszolidálódás közös identitásának megalkotóinak, úgy mint Kemény Zsigmondnak, - a mindvégig tiszta tudatú - Vörösmarty Mihálynak, és később, a Duna-menti irodalmat meghatározó: Marija Jurić Zagorkának a vére és szelleme.
 
Ők képesek voltak a forradalmi lendületet, hevületet, lelkesedést írásaikban átalakítani és olvasóiknak átadni a teljes valóság szemlélésének és megélésének megvalósításába. Csodálatos érzés, hogy itt ülhetek a Pilvaxban, annál az asztalnál, ahol a halhatatlan Petrovics Sándor, kora reggel már a második unikumomat iszom, s ha Budapest legjobb főpincérnek bemondom, hogy „a nép nevében lefoglalom”, akkor az ünnepre való tekintettel fél áron kaphatom az italt. Hát ha még verseket is írnék, akkor akár ingyen is! 
(Mielőtt valaki megvádolna, hogy ez bújtatott kocsma vagy szesz reklám, szeretném közölni, hogy a DRÓT szerkesztősége és szerzői elkötelezettek a kávéházi kultúra megőrzése és a mérsékelt alkohol fogyasztása mellett. – Megj. főszerk.)
 
(DRÓT, Budapest, Pilvax - Hanzély Márton)

 
 
Debrecen, 2016. március 15. 15:43
„Nettó befizetők leszünk!”
 
„Nettó befizetők leszünk!” – egy mai bejelentés szerint ezzel a címmel indítanak mozgalmat a Köztársaság egyes meghatározó vállalattulajdonosai. A Debrecenben elfogadott „Függetlenségi Nyilatkozat” aláírói – magyar, szlovák, román és cseh vállalatvezetők és tulajdonosok – úgy látják,
 
az európai pénzügyi támogatások összességében nem kedveznek a tényleges modernizációnak, inkább csak a politikai osztály érdekeit szolgálja az ezen források fölötti rendelkezés lehetősége.
 
„A meg nem termelt jövedelemből történő osztogatás súlyos korrupciós kockázatokat hordoz. Összességében torzítja a piacot, de nem segít a területi-társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében” – írják a kezdeményezők. A bejelentés hírére néhány száz fős tömeg jelent meg a találkozónak helyet adó Aranybika Szálló előtt, és a nyilatkozat visszavonását követelte.
 
„Euró, euró!” és „Még több pénzt!” skandálta a felhevült tömeg,
 
amely megrongálta a résztvevők autóit, és betörte a hotel földszinti ablakait. Az erőszakos megmozdulásnak a rendőrség vetett véget - épp időben. Miután a demonstrálók idegenellenes és antiszemita jelszavakat kezdtek kiabálni, egyre több helyi fiatal jelent meg a szálló előtt, előbb szóváltás alakult ki, majd az ekkorra már jelentős létszámbeli fölényben levő ellentüntetők megkergették a szélsőjobboldalinak tűnő demonstrálókat.
 
(DTI)

 
Budapest, 2016. március 15. 15:30
 
A magyar bankszövetség nyilatkozata
 
A dunamenti bankszövetség a békekongresszust támogatandó mai nyilatkozatában kifejezte azon szándékát, hogy kedvezményes hitelekkel támogatja a szíriai újjáépítést. A hitelkonstrukció részleteit a hónap végén hozzák nyilvánosságra.
 
Közben a Facebookot is elárasztották a szír menekültek befogadásáról szóló szívmelengető történetek. A bulgár határon újraegyesült családról készült ikonikus fotók is bejárták a világhálót. Mind több komment követel Nobel-békedíjat a miniszterelnökasszonynak. Politikai szakértők szerint, az áprilisi kongresszus kimenetelétől függetlenül is erre minden esély megvan.
 
(DTI)

 
Budapest, 2016. március 15. 15:15
 
A szír menekültek nyilatkozata
 
A hazánkban menedéket kapott majdnem kétmilliónyi szír menekült nevében Muhammad Faris, egykori asztronauta mondott
 
hivatalosan köszönetet az Alkotmány-téri hivatalos ünnepség nem hivatalos programpontjaként a Köztársaság kormányának és népünknek azért az önzetlen vendégszeretetért, amelyben honfitársai ide érkezve részesülhettek.
 
Faris üdvözölte az al-dunai hét falu felépítésére kiírt projektet is, de mint mondta, neki és honfitársainak a legnagyobb bizodalma a Békássy miniszterelnök-asszony elnökletével áprilisban összeülő nemzetközi kongresszusban van. Komoly esélyt látnak ugyanis, hogy öt évnyi kegyetlen háború után végre meg tudnak egyezni a szembenálló felek, és tartós lehet a két hete kötött tűzszünet, aminek következtében a polgári lakosság is hazatérhet hamarosan, hogy megkezdődhessen a lerombolt ország újjáépítése.
 
(DTI)

 
WASHINGTON, 2016. március 15. 14:50
 
Barack Obama üzenete
 
A leköszönő amerikai elnök a köztársaság népéhez és kormányához intézett jubileumi üzenetében méltatta a dunai állam szerepét a két világháború lezárásában, külön kiemelve a zsidóság 70 évvel ezelőtti megmentését, valamint az amerikai hadsereg kötelékében harcoló híres Jewdapest-légió működését, amely egységnek, mint ismeretes,
 
sikerült egy ejtőernyős akció keretein belül fogságba ejtenie Adolf Hitlert, ami aztán meghozta a háború gyors lezárását 1943 végén.
 
Kitért az 1956-os eseményekre, Románia és Szerbia csatlakozására az államszövetséghez és alkotmányunk 17. kiegészítésére, amit a nemzetiségi jogok világszerte elfogadott alapokmányának nevezett. Üzenetének végén Obama megköszönte a szíriai háború lezárásában a Köztársaság által tett erőfeszítéseket és reményét fejezte ki afelett, hogy az április 1-én kezdődő budapesti békekongresszus valódi áttörést hozhat a helyzet rendezésében.
 
(APA)

 
 
KOLOZSVÁR, 2016. március 15. 13:13
 

Kolozsvárról jelentjük
 
Kolozsváron a Mátyás-szobor tövében rendezett hagyományos ünnepségen idén a székelykeresztúri gyermekkórus által magyarul énekelt himnusz hangjainak kíséretében vonták fel a kettőskeresztes-sávos nemzeti lobogót. Funár polgármester (aki külön kérte, hogy nevét így írjuk)
 
ünnepi beszédében kiemelte a békés egymás mellett élés fontosságát, a magyar, román, német, zsidó és cigány etnikum közös erőfeszítéseit egy sokszínű, de ugyanakkor élhetőbb és sokszínű város további zavartalan fejlődése érdekében.
 
E tekintetben példaértékűnek nevezte a Hóstát városnegyed utóbbi évtizedben végrehajtott rehabilitációját, ahol az egykori kertváros, majd egyre inkább lepusztult cigány-gettó helyén egy virágzó bulinegyedet és kulturális központot sikerült kialakítani a központi költségvetés támogatásával. A polgármester a város előtt álló újabb célkitűzések közül a várost keresztező Krakkó-Bukarest gyorsvasút mielőbbi elkészültét emelte ki, amit nem csupán a turizmus, hanem a befektetések további ösztönzése szempontjából is kulcsfontosságúnak nevezett.
 
(DTI)

 
KISOROSZI, 2016. március 15. 12:42
 
Újabb Schnitzeltag fenyeget?
 
 
A Kisoroszi Általános Iskola ünnepségén kisebb botrány tört ki, amikor egy anyuka a Himnusz éneklése közben egy Független Ausztriát transzparenssel a kezében felugrott a színpadra, és csak hosszas unszolás után volt hajlandó onnan lejönni. Az esetnek különös jelentőséget ad, hogy
 
a rendőrség két héttel ezelőtt épp Kisoroszi határában foglalt le nagy mennyiségű „A Duna az osztrákoké” matricát,
 
és tavaly januárban Angelmayer Kajetán (35) „Kiskun” terepjárójának hátsó szélvédőjén Nagy-Ausztria matricával közlekedett közterületen. Szabálysértési bírságot kapott, mivel a matrica az egész szélvédőt eltakarta. A rendőrség feltételezése szerint a Szentendrei-szigeten titkos SZOK (Szabad Osztrák Köztársaság) sejt működik, amely kapcsolatba hozható a 2014-es Schnitzeltag-gal. Mint emlékezetes, a SZOK radikálisai akkor több alsóházi képviselőt foglyul ejtettek, bepaníroztak, és csak a rendőrség gyors közbelépésén múlott, hogy nem sütötték ki őket.
 
(DRÓT, Kisoroszi - Tohuva Bohu)

 
 
BÉCS, 2016. március 15. 11:58
BRÉKING! BÉCSBEN VÉR FOLYIK!!
 
Ahogyan az előrejelzések alaján sejteni lehetett, a ma délelőttre a Hofburg elé bejelentett tüntetés erőszakba torkollott. Éppen az imént (dél körül) az addig transzparensekkel felvonult és jelszavakat skandáló tömeg elkezdte lebontani a kordonokat, azzal a szándékkal, hogy a Parlament elé vonuljon, majd az oszlatásukat vízágyúval és könnygázzal megkezdő rohamrendőröket téglákkal és utcakövekkel dobálták meg. Jelenleg tíz sérültről tudunk, egyikük állapota válságos.
 
Megkérdeztük külpolitikai szakértőnket:
 
Lisznyi Péter szerint
 
az utóbbi száz év megoldatlan problémái, az állami intézményekbe vetett bizalom megrendülése és a korrupció felvirágzása áll az újabb ausztriai zavargások mögött.
 
Népszerűek ugyan azok a nézetek, melyek szerint minden rendben lenne Bécsben, ha a Dunai Köztársaság csapatai 1956-ban nem vonultak volna ki a városból, de, mint elmondta, az osztrákoknak maguknak kell beletanulniuk a demokratikus intézmények működtetésébe, ebbe idegen hatalomnak nem lehet beleszólása, ill. a külső beavatkozás rendszerint csak tovább ront a helyzeten, ahogyan a szíriai példa is igazolta legutóbb. A köztársaság kormánya ebben a helyzetben annyit tehet, hogy a háttérből támogatja azokat a demokratikus ellenzéki erőket, amelyeknek deklarált célja Ausztria demokratizálása, stabilizálása és közmondásos „kompország’-jellegének a megszüntetése.
 
(DTI-DRÓT, Bécs)

 
BUDAPEST, 2016. március 15. 11:11
 
Aki nyitott szemmel jár az országban, az elmúlt években egy fenyegető válság tüneteit látja kibontakozni – nyilatkozta a Drót-nak, majd átfogó oktatási reformot jelentett be Slobodan Jurisics oktatásügyi miniszter, miután lezárultak az egyéves előkészítő tárgyalások a szakma képviselőivel és a magukat regisztrált civil szerveződésekkel. Az oktatási kerekasztal által elfogadott program készítői igyekeztek őszintén feltárni a hiányosságokat, és megfogalmazni egy releváns XXI. századi alternatívát. Részletek és helyszíni tudósítás a DRÓTon itt: FORRADALOM AZ OKTATÁSBAN.
 
(DRÓT)

 
 
Budapest, 2016. március 15. 10:38
 
Békássy Emma miniszterelnökasszony (PP)
a zászlófelvonás utáni rövid ünnepi beszédében 1848 és 1916 folytonosságát emelte ki:
 
azt a sikeres erőfeszítést, ami országunkat az eltelt évszázadban Európa leggazdagabb, legerősebb és vitán felül legdemokratikusabb államává tette.
 
Óvott az egyre erősödő szeparatista hangoktól és a nemzetiségi nacionalizmustól (külön megnevezte az ún. hungarista és illírista csoportosulásokat); mint mondta, a régi történeteket le kell zárni, az egykori sérelmeket meg kell bocsátani és fel kell ismerni mindenkinek a közös érdeket, ami mentén továbbra is békés és prospeláló államot építhetünk. Külön szólt a menekülthelyzetről:
 
elmondta, hogy az Európai Unió minapi szigorításai ellenére a Köztársaság továbbra is nyitott a szíriai menekültek befogadására,
 
a kapacitásainknak messze nem értünk még a végére, annak ellenére sem, hogy már közel kétmillió férfit, nőt és gyermeket fogadtunk be és helyeztünk el országszerte. Felidézte a nagy ipari konszernek vezetőivel (többek közt az Alma, a Rába, az EMG és a KG igazgatótanácsi tagjaival) folytatott múltheti tanácskozását, ahol döntés született a magántőke bevonásáról az Al-Duna vidékén tervezett hét menekültfalu felépítésébe. Ez a projekt minta lehet a többi európai ország számára is, amivel egyben hűek maradunk a legnemesebb nemzeti hagyományainkhoz, mondta zárásként, hiszen ahogyan a második világháborúban másfélmillió európai zsidónak nyújtott menedéket az ország, úgy fogadjuk most be a háború elől menekülő szíreket, és leszünk általuk is egyre gazdagabbak és teszünk bizonyságot újfent a híres vendégszeretetünkről, toleranciánkról és emberségünkről.
Beszédét követően, a miniszterelnökasszony az ünneplő tömeg előtt megnyitott Parlamentben rendezett álló- és ülőfogadáson vesz részt.
 
(DTI)

 
 
Budapest, 2016. március 15. 09:58
 
Az állami ünnepségsorozat nyitánya hagyományosan az ünnepélyes zászlófelvonás az Alkotmány téren, a Parlament előtt. A Kossuth utcát lezárták a közlekedés előtt, a napos időben sokezer ember gyűlt össze a téren, hogy részt vegyen a megemlékezésen. Az állami himnusz eléneklésének megtisztelő feladata idén a balázsfalvi román vegyeskarnak jutott, az énekkar vezetőjével, Gheorge Ciurdaş-sal tudósítónk, Fügedy Ilona készített egy rövid interjút percekkel a kezdés előtt a helyszínen:
 
- Ciurdaş Úr, hogyan esett önökre a választás?
- Mint az ismeretes, nemzeti ünnepünkön a himnusz minden évben másik államnyelven csendülhet fel, ez már 1956 óta hagyomány. Idén a román van soron. Mi januárban pályáztunk az ÁRH-nál (Állami Reprezentációs Hivatal), felvettünk egy hanganyagot, ami többszörös válogatáson esett át, és a jelek szerint tetszésre talált. Az értesítést február 28-án kaptuk meg, nagyon örültünk neki.
- Miben lesz más az Önök előadása?
- Ezt meghagynám meglepetésnek, mindenesetre annyit elárulhatok, hogy az állami hangversenyzenekarral és vezetőjükkel, Fischer Ivánnal karöltve olyan különlegességgel készültünk, ami újszerű is lesz, de méltó tisztelgés is egyben 1848 és 1916 szellemisége előtt.
- Mi a véleménye azokról a mostanában, különösen a bulvármédiában szárnyra kapott híresztelésekről, hogy Lehár, amikor felkérést kapott az új himnusz írására, annak fő motívumát A nézését meg a járását c. akkoriban közkedvelt nótából lopta volna?
- A nézését meg a járását egy nagyszerű nóta, a román, szlovák, cigány és természetesen a magyar folklórnak is a része. Lehár valami olyasmit kereshetett, amit az akkori nemzetiségek mindegyike sajátjának tud elfogadni, így eshetett a választása erre a dalra, amit azért jócskán át is alakított, hogy tényleg reprezentatív, de egyben jól énekelhető és derűs himnusz legyen belőle. Ebben azért a szövegíró Ady is nagyban a segítségére volt, de ez ismert történet. Ha a bulvár-újságírók néha újra elővennék a nyolcadikos ének-tankönyvüket, akkor talán nem írogatnának ilyen álszenzációkat.
- Végül utolsó kérdésem, mert látom, hogy már fel kell menniük a színpadra: Hogyan telik az ünnepség után a napjuk?
- Egy állófogadásra vagyunk hivatalosak a miniszterenök-asszony meghívására a Parlamentbe. Ezután városnézést terveztünk, a Múzeum-sziget természetesen kötelező program. Az este hatórai bukaresti expresszel megyünk haza, ha minden jól megy fél tízre már otthon is leszünk.
- Köszönöm, sok sikert a továbbiakban is.
 
(DRÓT, Budapest - Fügedy Ilona) 

 
 
2016. március 15. 9:00
 
Megszületett a megállapodás az új Himnuszt illetően. Alább hallgathatják meg rádiófelvételünk:

(DRÓT-DTI)


ELŐZMÉNYEK

Történelmi összefoglaló: 
 
A 48-as forradalom és szabadságharc győzött, Magyarország levált Ausztriáról.
 
Az I. világháborúban semleges maradt, majd 1916-ban államszövetségre lépett Romániával és Szerbiával.
 
Az 1916. március 15-én kikiáltott új állam neve Dunai Köztársaság
 
lett, budapesti székhelyű központi kormányzattal. hivatalos nyelvei: cigány, magyar, német, román, szerb, szlovák. Államformája szövetségi köztársaság. A szövetséget alkotó kantonokon belül a nemzetiségi viszonyoknak megfelelően számos kisebb-nagyobb etnikai autonóm terület került kialakításra. A Köztársaság a II. világháborúban is semleges maradt, sőt befogadott mintegy másfél millió, jórészt Németországból és Lengyelországból menekült zsidót. A háború követő rendezésnek köszönhetően bő egy évtizedig köztársasági csapatok állomásoztak Alsó-Ausztriában, ezek az 1956-ban kitört bécsi zavargások után vonultak ki.
 
Napjainkban a 60 milliós Dunai Köztársaság a világ harmadik legnagyobb gazdaságával büszkélkedik,
 
olyan nagyágyúkkal, mint a kassai autó-óriás Alma, vagy az eredetileg kolozsvári székhelyű elektronikai konszern KG, hogy a győri Rábáról, a pozsonyi Ikarusról vagy a Bukaresti EMG-ről ne is beszéljünk. Az ipar mellett a mezőgazdaság is a legfejlettebbek között van világszerte: a hagyományos szántóföldi gazdálkodás mellett, az intenzív kertkultúra, a melegházas zöldség- és gyümölcstermesztés a legerősebb húzóágazat, dinnyéből, almából, barackból és eperből kétszer annyit termelünk, mint Európa többi országa együttvéve.
Az országot jelenleg egy zöld-keresztény-szociáldemokrata koalíció vezeti, Békássy Emma miniszterelnök-asszony irányításával. Az államfő személyét rotációs alapon évente más-más államalkotó nemzetiség adja. Idén cigány elnöke van az államnak, Mezei Tamás személyében.
 
Bevezetés:
 
A DRÓT különleges összeállítással készült az ünnepre, helyszíni tudósítóink a nap folyamán Budapestről, Pozsonyból, Kassáról, Kolozsvárról, Bukarestből, Belgrádból és Zágrábból jelentkeznek majd, hogy hírt adjanak az ottani megemlékezésekről. Szintén helyszíni riportot közlünk az osztrák fővárosból is, ahol az utóbbi hetekben kiéleződött, egyre feszültebb belpolitikai helyzet az évfordulóra bejelentett tüntetésekben látszik kulminálódni és ez beárnyékolhatja a hazai ünnepségsorozatot is. Mint Békássy miniszterelnök-asszony szóvivője a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a Köztársaság kormánya különleges figyelemmel kíséri a szomszédainknál folyó történéseket, hogy ha szükséges, időben közbe tudjon lépni Bécsben élő honfitársaink védelme érdekében.
 
 

IDUS ♥

Petőfi Sándor óriás portréját rakták ki palatáblákból valahol Magyarországon... te rájössz, hogy vajon hol?  


Petőfi ott, Petőfi itt, / Petőfi lant, Petőfi hant. / Hant, ó, hantisszimó, / só, kövek, sitt, föld s íme, / zombul a fákon túl ez a világ." - hogy ti is végre forradalmi hangulatba kerüljetek Berka Attilától olvashatjátok Petőfi áriáját a DRÓTon. Mert Petőfi nem halt meg, csak énekel.

Nézze, nekem akkor már válságban volt az egész életem. El kellett volna tartani a családomat, de a költői pálya befuccsolt, a lapok a háborús viszonyok között megszűntek, s ami volt, az se fizetett. Anyagi csőd, művészi válság, házassági csőd, ön tudja a legjobban, hogy megromlott a kapcsolatunk…" - mondta az életre kelt Petőfi Sándor Fehér Samu irodalomtörténésznek. - Sípos (S) Gyula: Petrovics kérése

Petőfi lopta volna a Szeptember végén című versének ötletét? Vagy csak emlékeztet Propertius egy versére? Szörényi László teljesen más kontextusba helyezte a költeményt, mint Gömöri György. Micsoda, hogy egy versnek, pláne a halhatatlan Petőfi Sándor örökké élő versének több olvasata is lehet??? Lehet. Ki törődik a holtakkal? - Propertius és Petőfi 

Gömöri György költő, filológus, a Cambridge-i Egyetem nyugalmazott professzora Petőfi Sándor „Szeptember végén” című verséből levonható messzemenő következtetéseit olvashatjátok, avagy Petőfi nem halt meg, csak átalakult. Petőfi: a legmacsóbb mélyen érző magyar zombi

Azt állítja nála van Petőfi koponyája. Nálam meg az enyém. Még. Szerencsére. - Petőfi nő volt?  

Végre eltemették Petőfit. A DRÓTon a magyar nemzet legnagyobb költőjének, Petőfi Sándornak most az összes bizonyíthatóan halála után írott versét elolvashatjátok. Petőfi Sándor elfelejtett versei

 

 

 

  • IDUS ♥
  • élő
  • percről-percre
  • tudósítás
  • forradalom
  • Dunai Köztársaság
  • Alkotó