Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

20 percben Magyarországról I. - HANGFELVÉTEL

Mit jelent magyarnak lenni? Mi az élet értelme? Mi a boldogság? Miért nem vagyunk boldogok? Mi a frusztráció és mi köze van a frusztrációnak a korrupcióhoz? Hogyan kéne működnie a közösségnek és mi a szerepe az egyéni létnek? Ha ezt az esszét akarod olvasni, akkor keresd az alábbi könyvet az Írók Boltjában:

Weiner Sennyey Tibort – költőt, írót, a DRÓT főszerkesztőjét – felkérték, hogy olvasson fel a budapesti Művelődési Szint nyitogató hetén az őszi napforduló estéjén, 2014 szeptember 23-án. A 20 perces felolvasást - melyben egy külön, erre az alkalomra írt esszé hangzott el - „streamelték”, vagyis élőben közvetítették a világhálón. A szöveg az „itt és most” kérdését, a szerző nevének és családjának jellegzetesen magyar hátterét, és magát a magyarságot vizsgálja. Arra kérdez rá, hogy mit jelent itt és most élni? Mit jelent magyarnak lenni? Mi az élet értelme? Mi a boldogság? Miért nem vagyunk boldogok? Mi a frusztráció és mi köze van a frusztrációnak a korrupcióhoz? Hogyan kéne működnie a közösségnek és mi a szerepe az egyéni létnek?
A következő, második „20 percben Magyarországról” élő, online közvetítése 2014. szeptember 30-án, 21:00-kor lesz. Témája Hamvas Béla öt meg nem tartott előadása a művészetről és vitája Lukács Györggyel. Hogyan érint minket ez a vita? Mennyire hat ki napjaink szellemi életére? Mi történt valójában? Mit mondott Tamás Gáspár Miklós erről a vitáról és mit mondott Heller Ágnes Hamvasról? Mi történt Lukács és Hamvas között? Mit is mondott Hamvas a most megjelent öt meg nem tartott előadásában? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
A „20 percben Magyarországról” sorozat szövegei és hangfelvételei „nyitott forráskódú” anyagok, vagyis szabadon terjeszthetőek, másolhatóak, linkelhetőek, megoszthatóak, beilleszthetőek. A szerző minden honoráriumról ezekkel a szövegekkel kapcsolatban lemond.
 
 
Weiner Sennyey Tibor
Az elveszett királyság
7 esszé
2015.
 
TARTALOM:
 
AZ ISMERETLENTŐL VALÓ RETTEGÉS,
avagy félelem és reszketés Poe és Lovecraft társaságában
 
AZ EXTÁZISHOZ VALÓ JOG,
avagy Baudelaire és Ady a Pimodán Palotában
 
AZ ELVESZETT KIRÁLYSÁG,
avagy a költészet jógája az ó-jávai, kawi nyelvű irodalmi hagyományban
 
A TELJESSÉG HIÁNYA,
avagy Weöres Sándor sci-fi író költő titkos Gondvánája és levelezése Hamvas Bélával
 
MI A MŰVÉSZET?
avagy Hamvas Béla kontra Lukács György
 
SZIGET EURÓPÁBAN,
avagy inkább Európa egy adriai szigeten
 
BÁRÁNYOK FARKASVÁRBAN,
avagy otthon a hazában, haza az otthonban
 
   
 
  • Magyarország
  • Művelődési Szint
  • Weiner Sennyey Tibor
  • Hallható